
– Selfien gir ikke et riktig bilde av deg

En gjennomsnittlig selfie gir et realt vrangbilde av nesa di, ifølge ny studie.
Etter at smarttelefonene for alvor gjorde sitt inntog og ble utstyrt med stadig mer brukbare kameraer, har mange fått for vane å knipse bilder av seg selv, såkalte selfier, i tide og utide.
Men gir selfien et riktig bilde av hvordan man ser ut? Nei, mener forsker og plastisk kirurg Boris Paskhover og dette ville han dokumentere.
Han hadde nemlig mang en gang hatt en pasient på sitt legekontor, som brukte selfier for å vise hvorfor vedkommende ønske å endre på nesa si.
– Unge voksne tar hele tiden selfier som de legger ut i sosiale medier, og de tror disse bildene er representative for hvordan de faktisk ser ut. Dette kan ha en innvirking på hvordan de føler seg, sier Paskhover i en pressemelding.
– Jeg vil at de skal forstå at når de tar en selfie, er det som om de ser inn i et morospeil på tivoli, fortsetter han.
Les også: Tok selfie – ødela kunst for over 1,6 millioner kroner
Matematisk modell
Paskhover som holder til ved Rutgers New Jersey Medical School, slo seg sammen med forsker Ohad Fried ved Stanford Universitys institutt for informatikk.
Sammen utviklet de en matematisk modell som illustrerer hvordan bilder som tas på nært hold, gir et vrangbilde av nesa.
30 prosent forskjell
Resultatet viser at en gjennomsnittsselfie, som tas cirka 30 centimeter fra ansiktet, får neseroten til å se hele 30 prosent bredere ut og nesetippen 7 prosent bredere, enn om bildet ble tatt 1,5 meter unna ansiktet.
Halvannen meter er, ifølge forskerne, vanlig avstand for å ta et portrettbilde.
Les også: Forbyr selfies med Hitler
Under kniven for bedre selfier
Ifølge den amerikanske foreningen for kirurger innen plastikk- og rekonstruktiv kirurgi var det i 2017 55 prosent av kirurgene som opplevde at pasienter kom til dem med ønske om å endre på utseende for å ta seg bedre ut på selfier. Det var en økning fra 13 prosent i 2016.
– Måten selfiene påvirker folks selvbilde er en folkehelseutfordring, mener Paskhover.
Studien ble nylig publisert i tidsskriftet JAMA Facial Plastic Surgery.
Les også: Instagram og Snapchat er verst for den mentale helsa
