Derfor vil falske profiler være venn med deg

Foto: Skjermdump fra Facebook

Det er flere ting de falske profilene på Facebook ønsker å oppnå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har fått venneforespørsler på Facebook fra falske profiler de siste dagene. Direktør for innovasjon i Nettavisen, Pål Nisja-Wilhelmsen, sier til ABC Nyheter at han fikk så mye som 25 slike forespørsler på et døgn.

– Jeg merket at jeg stadig fikk flere forespørsler. Da spurte jeg i en Facebook-gruppe om flere hadde opplevd det samme, og mange svarte at de har merket en stor økning. Flere sa at de hadde fått mellom 20 og 30 henvendelser de siste dagene, sier Nisja-Wilhelmsen.

Les også: Facebook-juks: Tusenvis av nordmenn lar seg lure

Svindelforsøk bak lenker

Facebook skrev i april at de hadde satt i gang flere tiltak for å bli kvitt slike profiler, men forespørslene dukker likevel opp hos mange.

Rådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) Ole Anders Ulsrud har også merket en økning i slike forespørsler, og sier at det generelle rådet er å ikke legge dem til i vennelista.

– Hvis du godtar venneforespørselen fra en slik profil, kan en mulighet være at det er en robot i bakkant som vil forsøke å gjennomføre en samtale som vil lede deg til at du mottar en link på melding som det er ønskelig at du trykker på. Bak denne linken er det vanskelig å si hva som kan ligge, men det kan være mange muligheter som falske innloggingssider, virus eller internettsider med virus eller i beste fall bare reklame, sier Ulsrud til ABC Nyheter.

Mange har opplevd at venneforespørsler fra falske profiler har rent inn på Facebook. Foto: Skjermdump
Mange har opplevd at venneforespørsler fra falske profiler har rent inn på Facebook. Foto: Skjermdump

Dessuten kan linken være laget slik at svindleren får tak i personopplysninger eller bankkortopplysninger. Andre ganger vil de ha tilgang til profilen din for å få informasjon om deg så det er lettere å gjette passordet ditt eller hacke kontoen din.

Lager falsk profil i ditt navn

Ulsrud sier at dersom noen får tilgang til din profil og ser alt du har på profilen din, kan informasjonen din benyttes til å lage en falsk profil i ditt navn og med dine bilder. Denne kan være mer troverdig å bruke i eventuelle svindelforsøk videre hvor svindleren utgir seg for å være deg.

– Dette kan også være venneforespørsler fra profiler som har til hensikt å spre reklame for nettsider. Dersom du legger til en person så vil denne personen kunne sende melding til dine 600 venner osv. Slik kan profilen nå mange, sier Ulsrud.

Les også: Stor svindel på Facebook avslørt

Slik avslører du falske profiler

Det er mange ting du kan se etter for å avsløre om en Facebook-profil er falsk.

– Det er viktig å ta noen skjønnsmessige vurderinger. Spør deg selv om du tror den dama er ute etter å treffe akkurat deg. Se på profilen, og se på hva slags bilder det er. Typisk for slike profiler er bilder hvor det ligger vedlagt linker, bilder hvor spilles på sex, og at profilen har få venner og gjerne en overvekt av utenlandske venner, sier Ulsrud.

Les også: Google og Facebook snytt for 850 millioner kroner

Skjul vennelisten

Nisja-Wilhelmsen sier til ABC Nyheter at det er mulig å gjøre enkle grep for å unngå at noen legger til akkurat din profil.

– Det enkleste tipset er å endre innstillingene til at man kun kan motta venneforespørsler fra venners venner, sier Nisja-Wilhelmsen.

– Hvis en svindler er ute etter å bli venn med akkurat deg, vil de kanskje forsøke å bli venn med noen av dine venner først. Da er det større sjanse for at du tror du kjenner personen. En mulighet er derfor å skjule vennelisten din slik at kun vennene dine kan se hvem du er venn med.

Les også: Facebook trapper opp kampen mot terrorisme

Lettkledde damer og eks-soldater

Profilene bruker ulike algoritmer for å finne ut hvem de skal legge til, og antakelig er du mer utsatt hvis du bruker Facebook aktivt. Menn blir ofte lagt til av tiltrekkende og lettkledde damer, mens kvinner får venneforespørsler fra profiler som utgir seg for å være amerikanske eks-soldater eller suksessrike forretningsmenn.

Som regel er det roboter som står bak slike profiler, men i enkelte tilfeller kan det være slik at en reell person tar over for roboten om man merker at personen i den andre enden er tilbøyelig til å besvare meldinger og følge med på samtalen, ifølge Ulsrud.

Når en reell person tar over den falske profilen, er det som regel for å bygge opp en relasjon for så å svindle til seg penger. I 2016 ble 181 nordmenn lurt for 205 millioner kroner i såkalt «datingsvindel» via blant annet Facebook, ifølge DinSide.

Store mørketall

– Det er trolig store mørketall innenfor denne type svindel. En slik svindel starter også ofte med en venneforespørsel i sosiale medier, men da er det oftere bedre profiler som virker med troverdig, sier Ulsrud.

– Selv om de aller fleste ikke vil bli lurt, vil det av forskjellige grunner være noen som vil bli lurt inn i en felle. I en eller annen fase av livet kan man være tilbøyelig til å gjøre ting som ikke er rasjonelt for alle og enhver. Spesielt når det gjelder datingsvindel er det viktig å påpeke at ofrene for dette ikke er dumme selv om han eller hun blir lurt. Mange er høyt utdannet og velstående, men av en eller annen grunn er de kanskje sårbare for en slik type svindel der og da.

Les også: Derfor bør du droppe tester og quiz på Facebook

– Skambelagt å bli lurt

Dersom du kommer i kontakt med noen via sosiale medier, og du er usikker på om personen er ekte, kan du ta kontakt med NorSIS eller slettmeg.no for å få råd.

– Det er ofte skambelagt å ha blitt lurt på den måten, og det kan være vanskelig å oppsøke hjelp og ikke minst å få hjelp. Heldigvis er det ikke noe som tyder på at det som har kommet de siste dagene er slike profiler, sier Ulsrud.

Les også:

PST varslet om 22. juli-vitser

Henger ut klønete bilister

Dømt for ulovlig profilbilde på Facebook