Longevity-trenden tar av i Oslo: Tilbyr helsesjekk for 29.500 kroner

Illustrasjonsfoto: Longevity-trenden vokser. Nå vil flere leve så lenge som mulig.
Illustrasjonsfoto: Longevity-trenden vokser. Nå vil flere leve så lenge som mulig. Foto: Shutterstock / NTB

Luksuseiendommer og aksjer får konkurranse når stadig flere investerer i et langt og friskt liv. Longevity-trenden vokser i rakettfart med klinikker, helsesjekker og kosttilskudd – men det er langt ifra gratis.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.

I lang tid har det vært trendy å fjerne de eksterne tegnene på alderdom. Det brukes enorme summer på rynkekremer, injeksjoner og ansiktsløft. Også i Norge. Men noe har likevel skjedd de seneste årene.

Det handler ikke lenger bare om utseende, men også om hva som foregår på innsiden – og longevity er blitt en stor trend.

Longevity er blitt en «multi-billion-dollar industry», ifølge magasinet Forbes. Det britiske kosttilskuddsselskapet Bioniq ble i fjor høst verdsatt til 82 millioner dollar, eller omtrent 890 millioner kroner, etter at Christiano Ronaldo investerte i bedriften. Sam Altman, adm. direktør i OpenAI, har investert 180 millioner dollar – eller 1,98 milliarder kroner – i startupen Retro Biosciences, som har som mål å gi deg ti ekstra leveår. Og milliardæren Jeff Bezos har gått inn på eiersiden i Silicon Valley-startupen Altos Labs, som også vil bidra til å forlenge livet til kundene sine.

Vi hopper ikke på trender eller behandlinger som ikke har dokumentert effekt

I det siste har det vokst frem flere aktører som vil hjelpe deg å leve lenge i Norge. Noen selger kosttilskudd, andre tilbyr helsesjekker og eksperthjelp.

«Din partner for et bedre, lengre og friskere liv». Slik beskriver selskapet Epivity seg selv. De kaller seg Norges første longevity-klinikk, som kombinerer det nyeste innen forskning med ledende kompetanse på genetikk, epigenetikk, søvn, stressregulering, kosthold, trening, oral helse og indremedisin.

Prislappen begynner på 29.500 kroner.

Fra Forskningsparken til egen klinikk

Longevity-trenden har tatt av for fullt etter at den amerikanske tek-milliardæren Bryan Johnson begynte å dele med offentligheten hvordan han prøver å reversere sin egen alder og bremse aldring gjennom prosjektet Blueprint.

Johnsen bruker rundt to millioner dollar i året på longevity, og skal ha titalls leger og ansatte som hjelper ham å eksperimentere på egen kropp.

Men hvordan skal de norske aktørene egentlig hjelpe sine kunder, og hvordan skal vi stoppe biologisk aldring – hvis det i det hele tatt er mulig?

Oppskriften er tilsynelatende lang. Hos Epivity-klinikken handler det om tverrfaglige team. Analyser. Ny helseteknologi. Diagnostikk. Ledende eksperter. Førsteklasses fasiliteter. Personlig opplevelse. Banebrytende tester. Helse-AI. Kartlegging av biomarkører.

Klinikken gjør masse undersøkelser, og etter to uker får du en skreddersydd plan for hvordan du skal optimalisere helsen.

– Vi begynte i Forskningsparken i to år, hvor vi jobbet med å legge til rette for å åpne en klinikk, forteller Morten Sandberg.

Morten Sandberg står bak Epivity, og er både adm. direktør og en av eierne. Foto: Epivity
Morten Sandberg står bak Epivity, og er både adm. direktør og en av eierne. Foto: Epivity

Han er adm. direktør i Epivity og en av eierne, sammen med blant annet biokjemiker og forfatter Hanne Serine Finstad og Preben Brecke i Advokatfirmaet Haavind.

– Interessen har vært veldig stor allerede. Men det er ikke én ting som virker mot aldring. Det er en sammensetning av mange elementer som kan bidra til å redusere aldringshastigheten, og igjen redusere risiko for aldersrelaterte sykdommer, fortsetter Sandberg.

Klinikken deres ligger i Majorstuahuset i Kirkeveien 64A. Enten kan du gå for helsesjekken og det skreddersydde opplegget til 29.500 kroner, eller så kan du velge mellom ulike typer medlemskap. Til en enda høyere pris. Da vil du få flere sjekker, mer oppfølging og jevnlige konsultasjoner og målinger.

Longevity

  • Longevity er blitt et populært begrep på en trend som omhandler å prøve å leve lenger, og ha bedre helse.
  • Longevity handler om både medisiner, bioteknologi, ernæring, trening, søvn, kunstig intelligens og psykisk helse, med et mål om å bremse aldringsprosessen.
  • I USA har konseptet vokst i rakettfart, og den siste tiden har også longevity spredt seg til blant annet Norge.
  • Longevity er blitt en multi-billion-dollar industry, ifølge magasinet Forbes. Mange selskaper og startuper har hentet store summer fra kjente investorer.

Kundene er fra 30 år og oppover.

– Generelt har nordmenn med høyere utdanning og trygg økonomi lengst forventet levealder og investerer mest i trening og helse. Men vi har fått kundehenvendelser fra mange ulike deler av samfunnet, inkludert en del mennesker som vi kanskje ikke trodde tok seg råd til det. Men helse er blitt en prioritering hos stadig flere, utdyper Sandberg.

Selskapet Epitivy Health Oslo AS ble stiftet høsten 2023. Det året hadde de inntekter på 156.000 kroner, og gikk 490.000 kroner med underskudd.

– Vi må drive lønnsomt på sikt, og målet er å klare det innen tre år. Vi vil også åpne et eget Epivity-senter på 300-400 kvadratmeter i løpet av begynnelsen av 2026, med leger, undersøkelser, trening, kosthold, diverse helseteknologi og behandlinger.

Epivity selger også sine egne kosttilskudd gjennom selskapet Epivity Supplements AS. «For et bedre, lengre og friskere liv». De har blant annet Vitamin D3, Creatine Monohydrate og Reservatrol.

Ser et skifte i markedet

– Å bruke mer tid og penger på helse er en voksende trend, sier Hallvar Sigmundstad, treningsekspert ved Epivity.

Han har jobbet med helse og trening i Los Angeles i over ti år, og er blant annet personlig trener for Mike White, mannen bak suksesserien White Lotus.

– I LA har dette vært en trend lenge. Der er de early adapters. Før ble det ikke kalt longevity, det er et nyere ord, men konseptet rundt å bruke penger på helse for å reversere aldring er mye større i USA. Der finnes det masse tilbud og klinikker med ulike behandlinger. Og det er et kjempestort marked for det, som gjør at tilbudene bare øker. Men hos Epivity har vi et medisinsk og forskningsmessig utgangspunkt. Vi hopper ikke på trender eller behandlinger som ikke har dokumentert effekt, og påtar oss jobben med å kuratere all informasjonen som er tilgjengelig.

Vi får mer og mer svar fra forskning som viser at vi kan bremse aldring

– Nå ser vi at longevity-trenden er på vei inn i Norge også, selv om vi fortsatt ligger et godt stykke bak. Dette er noe flere og flere bryr seg om og vil investere tid og penger i, forklarer Sigmundstad.

Han mener det er et tydelig skifte i markedet. Før handlet det mer om utseende og å se yngre ut. I dag er det annerledes.

– Det handler ikke lenger bare om estetikk, men om funksjonaliteten til kroppen. Å hindre aldersrelaterte sykdommer. Og det kan vi faktisk motvirke. Men ikke med såkalte enkelt-hacks. Vi får mer og mer svar fra forskning som viser at vi kan bremse aldring. Til og med gå bakover i biologisk alder hvis du gjør visse ting.

– Må det ikke utrolig store endringer til for å påvirke aldring?

– Bryan Johnson tar det til et ekstremt nivå, men mye han gjør er faktisk mulig for alle. Du trenger ikke mye penger for å holde deg i aktivitet og utfordre hjernen. Men du trenger kunnskap. Folk flest kan få god effekt av ting som er veldig billige, mener Sigmundstad.

– Hvorfor skal noen da betale titalls tusen for å gå til dere?

– Vi tar mange tester som gir mange svar, men vi vet også hvordan vi skal agere på resultatene og veilede videre. Du betaler for kunnskapen vår og for ekspertisen, og du får mye bedre veiledning hos oss enn å være alene. Det er vanskelig å komme på elitenivå på egen hånd, utdyper han.

– Og det er økonomisk mulig å komme til oss selv om du ikke er velstående. Vi har kunder som ikke nødvendigvis har veldig god råd, men de velger å prioritere å komme til oss, og velger kanskje bort noe annet.

Jeg tror ikke longevity er en hype

– Hvordan skal folk klare å skille mellom det som funker og de som bare slenger seg på hypen?

– Du må nesten lese deg opp og se hva som har dokumentert effekt og hva som har solid forskning bak seg. Det er mye der ute som ikke fungerer. Ikke kast deg på TikTok-trender. Derfor mener jeg vi trengs. Noen må ta på seg ansvaret for å skille ut hva som bare er en trend, og hva som faktisk fungerer.

Vil forlenge livet til kundene

Empower Longevity holder til ikke langt unna. De driver også en klinikk i Oslo, bare et steinkast unna Epivity. Selv beskriver de seg som en fremtidsrettet helseklinikk dedikert til å forlenge livslengde og forbedre livskvalitet, og reklamerer for banebrytende diagnostikk, personlig tilpassede tiltak og moderne medisinske metoder for å optimalisere helsen.

– Vi vil bedre folkehelsen, og vårt mål er å utsette aldersrelaterte sykdommer, sier Mathias Svanevik.

Empower Longevity tok inn sine første kunder i juni i fjor. Foto: Empower Longevity
Empower Longevity tok inn sine første kunder i juni i fjor. Foto: Empower Longevity

Han er en av to gründere bak Empower Longevity. Sammen med Lars Kristian Gullestad etablerte han selskapet Oslo Longevity AS for et år siden.

– Mange pasienter kommer til legen først når det er for sent å snu den negative helseutviklingen. Overvekt er for eksempel en enorm risikofaktor for sykdommer. Det er frustrerende å se hvor lite som faktisk blir gjort forebyggende, sier Svanevik.

Klinikken har adresse i Sørkedalsveien 10. De første klientene kom i juni i fjor, og så langt har de hatt over 150 klienter. Empower Longevity selger både tester enkeltvis, og som større pakker. Å sjekke biomarkører med blodprøve koster for eksempel 750 kroner. Totalpakken med alle testene koster 15.000 kroner, og et årsabonnement koster 22.000 kroner.

Mange aktører har en agenda og ønsker bare å selge, ofte uten vitenskapelig grunnlag

– Hovedessensen er å trene, sove, spise sunn mat og stresse ned.

– Hvorfor skal man betale for masse tester da?

– Som fastlege har jeg mange ganger forsøkt å snakke med pasienter om søvn, stress eller trening. Men det preller ofte av. Når vi i stedet bruker data fra ordentlige tester, som for eksempel DEXA-skanning eller epigenetiske tester for å vurdere biologisk alder, og kan si at pasienten er i en lavere persentil enn anbefalt, da skjer det noe. Fordi det blir kvantifiserbart og mer virkelighetsnært. Det handler ikke bare om å si at du må trene mer, men å vise konsekvensene, utdyper Svanevik.

De to fastlegene selger også sitt eget kosttilskudd. De kaller det Empower Vitality. Tre måneders bruk koster 850 kroner.

Mathias Svanevik er fastlege, og driver samtidig nyoppstartede Empower Longevity. Foto: Empower Longevity
Mathias Svanevik er fastlege, og driver samtidig nyoppstartede Empower Longevity. Foto: Empower Longevity

– Sammensetningen er basert på vanlige mangler vi ser med våre erfaringer som longevity-leger og fastleger. Jeg tror ikke longevity er en hype. Jeg merker at pasientene mine stiller mer krav enn før, og at folk generelt er mer opptatt av helse. Jeg tror de fleste vet nøyaktig hvor mye skatt de betaler, men de vet ikke hvordan blodtrykket sitt er. Dette er i endring. Nå vil folk ta mer eierskap til egen helse.

– Dere sier dere vil forlenge livslengden til kundene sine, men hvor mye kan man forlenge livet hvis man går til dere?

– Det er selvfølgelig vanskelig å si. Vi får for eksempel ikke gjort noe med genetiske risikoer. Men vi forsøker å finne dine risikofaktorer, og eliminere dem så mye som mulig. Og kanskje du ikke lever lenger, men du får bedre livskvalitet. Vi gir ut personlige råd, basert på objektive funn. Dette kan være vanskelig hos fastlegen som ofte har lang ventetid, kort konsultasjon og kanskje fokuserer mer på å behandle sykdom enn å arbeide preventivt, forklarer han.

– Hva er den økonomiske ambisjonen?

– Vi er to fastleger som vil jobbe med helsebringende effekter, ikke et tech-selskap som prøver seg på helse. Derfor er vår ambisjon bare å opplyse folk om dette feltet. Vi har kunder som før hadde høyt blodtrykk, og nå har sluttet med blodtrykksmedisin. Vi har hatt pasienter med IBS, som er mye friskere. Pasienter med ADHD, som ikke trenger medisiner lenger.

Solgte kosttilskudd for over ti millioner

Mange av de som markedsfører seg i kategorien longevity selger ulike typer kosttilskudd. Det gjelder klinikkene Epivity og Empower Longevity, men også mange andre utsalgssteder.

Gymgrossisten har 29 produkter under kategorien longevity. «Tips om kosttilskudd som vi mener kan passe inn i denne filosofien», skriver de.

Helsekostbutikken Arnika har over 30 kosttilskudd under fanen longevity.

Nettbutikken Naturecan reklamerer for flere typer produkter, som de kaller de beste kosttilskuddene for lengre levetid.

Se video: Bryan Johnson vil leve evig

Age Lab selger også kosttilskudd. De kaller seg «Norges portal til Longevity», og vil hjelpe kunder å oppnå en ny biologisk alder. Bak firmaet står nevrologen Theo Sebastian Tiltnes.

– Jeg hadde egentlig ingen plan om å bli gründer. Men produktene jeg brukte var enten altfor dyre eller av for dårlig kvalitet i Norge, og jeg savnet en faglig og pålitelig aktør. Til slutt begynte jeg å laboratorieteste produsenter selv, for å finne de beste produktene, sier Tiltnes.

Gjennom Age Lab selger han per i dag tolv typer kapsler og pulver. På sikt vil han utvide konseptet til å handle om mer enn kosttilskudd og livsstilsråd.

– Jeg ønsker å bygge en helhetlig løsning for longevity i Norden, med kunnskapsrike artikler, coaching fra fagfolk og vitenskapsbaserte produkter vi selv står inne for, innen blant annet kosttilskudd, søvn og treningsutstyr.

Tiltnes mener det er en utfordring i bransjen med overflod av informasjon.

– Det er mange falske løfter der ute, og det er vanskelig for folk å vite hva som er pålitelig. Mange aktører har en agenda og ønsker bare å selge – ofte uten vitenskapelig grunnlag.

– Hvor mye har egentlig et kosttilskudd å si?

– Det viktigste steget mot bedre helse og sunnere aldring er gode vaner. Trening, søvn, rene råvarer og stressmestring. Kosttilskudd kan løfte reisen videre, men kan aldri erstatte en solid livsstil.

– Dere markedsfører dere blant annet med at kunder kan få hjelp med å oppnå en ny biologisk alder. Hvor mange år kan man spare på å bruke deres kosttilskudd?

– Kosttilskudd alene er ennå ikke bevist å senke biologisk alder. Uansett må man fokusere på helheten, der livsstil er det viktigste og best dokumenterte.

Selskapet ble stiftet våren for to år siden. I 2023 omsatte de for 529.000 kroner, med et underskudd på drøyt 100.000 kroner.

– Vi passerte en omsetning på 13,3 millioner kroner i 2024, som gjør at vi kan fortsette arbeidet å bygge den portalen vi savnet i Norden.

Vil tidoble omsetningen

Gründerne Malcolm Nesset og Mikael Mokkelbost er også med på longevity-trenden. For et drøyt år siden startet de Live Longer, enda en aktør som selger kosttilskudd.

«Enkelt forklart, effektivisering og optimalisering for et lengre og bedre liv», skriver de på nettsidene.

– Vi kom ordentlig i gang på sommeren i fjor, og bare siden vi startet opp har det kommet mange flere aktører. Men jeg tenker det er bra med litt konkurranse, sier Nesset.

De selger blant annet et kosttilskudd kalt NMN, og skriver at forskning tyder på at NMN kan bidra til å bremse, og til og med reversere, aldring på et cellulært nivå. Én flaske NMN koster 370 kroner.

– NMN var det første vi begynte å selge, og er det vi selger mest av. Etter lanseringen av NMN startet vi å utvikle AgeX, et mer avansert kosttilskudd som kombinerer flere kjente longevity-ingredienser som NR, TMG, spermidin, vitamin D og mer, forklarer gründeren.

Live Longer selger også en alderstest som gir deg en indikasjon på din biologiske alder. Det er en hjemmetest, som koster 2.290 kroner.

– Jeg har selv testet min biologisk alder før og etter bruk av NMN, og målingene viste en betydelig reduksjon. Da prøvde jeg også å holde livsstilen min ellers ganske uendret. På fire måneder reduserte jeg min biologiske alder med 3,3 år. Moren min gikk ned fra 63 til 56 år på ti måneder.

– Vi har ingen garanti på produktene våre da resultater kan variere individuelt, men vi ser en god effekt basert på egne erfaringer og våre kunders tilbakemeldinger. Det finnes også mye forskning som støtter dette. Tilskudd alene er heller ikke løsningen på helseutfordringer, men NMN har vist seg å ha større virkning enn mye annet jeg har prøvd, utdyper han.

I fjor omsatte Live Longer for cirka 400.000 kroner.

– I år ser vi for oss en tidobling og går mot fire millioner kroner. Vi reinvesterer alt, og forventer ikke store overskudd med det første. Men vi prøver å komme oss ordentlig inn på markedet.