Spør sexologen:– Hvordan kan man kommunisere bedre om sex?

Illustrasjonsfoto: Mann (35) lurer på hvordan man kan kommunisere bedre om sex.
Illustrasjonsfoto: Mann (35) lurer på hvordan man kan kommunisere bedre om sex. Foto: Shutterstock / NTB

Det er et kjempestort spørsmål i en veldig kort setning, svarer ABC Nyheters sexolog.

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!

Hei!

Hvordan kan man kommunisere bedre om sex?

- Hilsen mann 35 år

Kjære mann 35 år,

Det er et kjempestort spørsmål i en veldig kort setning. Hvordan man kommuniserer om sex kommer jo an på veldig mye, og i spørsmålet gir du meg ikke så mye å gå på for å gi et mer spisset svar. Så det eneste jeg kan gjøre, er å male et bilde på hvordan det burde se ut i en ideell situasjon.

I et forhold der man er trygg og har full tillit til hverandre, der det ikke er for mye negativ historie og der det ikke er tegn til noen form for vold, er det mye større rom for å snakke fritt til hverandre om alt. Det er plass til egne tanker, følelser og behov, og man kan uten frykt fortelle partner om drømmer, ønsker og håp. Ingen forhold er helt feilfrie, men det er mye man kan gjøre for å skape tryggheten som trengs for å kunne kommunisere trygt og positivt om sex.

Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen. Foto: Privat
Sexolog og parterapeut Tone Haldorsen. Foto: Privat

Det er viktig å si ting på en vennlig og positiv måte. Ikke døm hverandre, klandre hverandre eller kritiser hverandre. Vær åpen og nysgjerrig på hverandres reaksjoner, følelser, tanker og meninger, og still oppfølgingsspørsmål fremfor å forsvare deg selv eller gå til verbalt angrep. Om du kjenner deg selv godt, er det lettere å fortelle partneren din hva du liker og hva som skal til for at du oppnår mest mulig nytelse.

Om det oppstår smerter, ereksjonssvikt, tørrhet eller andre problemer, vis forståelse og ikke lag det til et problem. Ereksjonssvikt er veldig vanlig, og kan skje de fleste. Da er det viktig at man ikke skylder på seg selv, eller tror det er noe galt. Dere må begge sette ord på hva dere føler og tenker rundt situasjonen, og støtte hverandre i at dette er normalt og at man kan gjøre mye annet seksuelt som ikke krever en ereksjon der og da. Det samme gjelder med skjedetørrhet. Om man har kroniske sykdommer eller går på medisinske behandlinger, bør det være naturlig å snakke om hvordan dette påvirker sexlivet, sexlysten og seksualfunksjonen, og finne en vei sammen til å utforske mulighetene som finnes.

Fuelbox og andre samtalekort er en god måte å få i gang samtaler om sex og intimitet, og kan gjøre det lettere for dere begge å sette ord på hva dere savner, liker, ønsker og tenner på. Det å gjøre det til et spill kan være en god måte å åpne porten til å snakke om sex og samliv på, og det kan gjøre det mindre kleint.

Se video: Derfor kan pysjamas drepe sexlivet

De færreste par kjenner til begrepet «after care», men det er en fin måte å knytte kontakt på etter man har hatt sex. Det å snakke om hva som var bra, hva som kan forbedres, hva man likte og hva man ble litt stresset over, klemme hverandre, kysse, stryke på hverandre og være der for hverandre etter sex, er en fantastisk måte å opprettholde ikke-seksuell intimitet så vel som det seksuelle.

Husk at kommunikasjon er mer enn samtaler og ord. Kommunikasjon er lyder, berøring, flørting, øyekontakt, ikke-seksuell intimitet og berøring, sex og alt som knytter dere sammen som par. Jo tettere dere er som par, desto tryggere er det å snakke om sex. Så begynn med å evaluere hvor trygge dere er på hverandre, og ta det derfra.

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!