
Mattilsynet advarer mot kanel: – Kan gi leverskader

Kanel er en av julehøytidens viktigste ingredienser, men kan være helseskadelig i store mengder.
Julen nærmer seg med stormskritt. Det betyr for mange risengrynsgrøt på bordet, kanskje med en mandel, litt smør, sukker og ikke minst kanel til.
Men før du drysser på sistnevnte over julegrøten, bør du være oppmerksom på hvor mye du inntar av krydderet.
Mattilsynet advarer mot overforbruk av kanel, og mener at man ikke bør spise for mye av det.
KK omtalte saken først.
Skadelig for enkelte grupper
– Årsaken til denne advarselen er at kanel inneholder kumarin, som kan gi leverskader, sier Trine Husøy, seniorforsker ved Avdeling for Mattrygghet ved Folkehelseinstituttet, til KK.
Les mer om helse og livsstil her!
Noen mennesker er imidlertid mer utsatt enn andre.
Det gjelder særskilt små barn mellom ett til to år som regelmessig spiser havregrøt med kanel eller barn som jevnlig drikker kanelbasert te.
Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd kan også overskride grensen for hva som anses som trygt.

Spiser man andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, trenger man ikke å være bekymret, selv i perioder hvor disse spises oftere, opplyser Mattilsynet.
Husøy kan imidlertid berolige med at leverskadene fra kumarin er reversible.
– Leverskader er observert både i kliniske studier på mennesker og i dyrestudier. De observerte leverskadene er reversible. Det vil si at leverskadene fra kumarin kan gå tilbake når inntaket av kanel opphører, sier seniorforskeren til KK.
Også Mattilsynet bekrefter dette på sine nettsider.
«Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin», heter det i artikkelen.
Ceylonkanel er tryggere
Samtidig er det forskjell på kanel.
Tidligere var kanel synonymt med Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanel), men i dag er det Cinnamomum aromaticum (cassiakanel) som i hovedsak brukes på det norske markedet.
Fordi ceylonkanel inneholder mindre kumarin enn cassiakanel, kan man generelt spise mer ceylonkanel enn cassiakanel før man overstiger tolerabelt daglig inntak, ifølge Mattilsynet.
«Mange av kanelproduktene på markedet er ikke merket med hvilken kaneltype som er brukt. Ta kontakt med produsenten om du ønsker å vite hvilken type kanel de bruker», råder de.
Se video: Derfor bør du prompe foran kjæresten
Vitenskapskomiteen for mat og miljø gjorde en risikovurdering i 2010, og fastsatte et tolerabelt daglig inntak av kanel.
De har satt grensen for kumarin til 0,07 mg per kg kroppsvekt per dag.
For en ettåring er en trygg daglig mengde kanel satt til 0,2 gram. For toåringer er det 0,3 gram. For voksne er den daglige grensen satt til 1,4 gram.