Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg er smittet av coronavirus?

Symptomene på covid-19 ligner dem man ser ved forkjølelse og influensa: feber, sår hals og hoste.
Symptomene på covid-19 ligner dem man ser ved forkjølelse og influensa: feber, sår hals og hoste. Foto: Colourbox.com

Har du tegn på luftveisinfeksjon, selv med lette symptomer som snufsing og nysing, skal du holde deg hjemme, er helsemyndighetenes klare råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetenes råd endrer seg fra dag til dag, sjekk Helsenorge.no som er oppdatert med de til enhver tid gjeldende rådene.

Det nye viruset SARS-CoV-2 er et coronavirus (koronavirus) som kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Sykdommen viruset gir kalles covid-19.

Covid-19 smitter ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk eller smittet person til en annen person. Munnen og slimhinnene i øyne og nese er vanlige inngangsporter.

Inkubasjonstid, tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer, er ifølge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

Symptomene ligner dem man ser ved forkjølelse og influensa: feber, sår hals og hoste. De aller fleste får et mildt til moderat sykdomsforløp, men noen av de smittede utvikler lungebetennelse med pustevansker.

Rådet fra helsemyndighetene er å holde seg hjemme hvis man mistenker at man er smittet med covid-19. Men de fleste trenger ikke å testes for coronaviruset. Testene forbeholdes per i dag sårbare grupper og helsepersonell.

– Hva skal til for at man selv skal mistenke at man er smittet av covid-19, ikke bare en vanlig forkjølelse eller influensa?

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi er på vei inn i en fase der det kan bli vanskeligere å vite sikkert om man har vært eksponert for coronaviruset. Stadig flere har kommet tilbake fra reise til områder med utbredt smitte, og det er sannsynlig at noen av dem vandrer rundt uten å vite at de er smittet, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

– Hvis du er dårlig med en luftveisinfeksjon skal du holde deg hjemme fra jobb, skole eller barnehage. Du skal ikke gå rundt i samfunnet der du kan smitte andre, selv om det fortsatt er overveiende mer sannsynlig at det dreier seg om en forkjølelse eller influensa enn at du er smittet av coronaviruset, fortsetter han.

Du skal holde deg hjemme dersom:

du mistenker at du kan være smittet

du mistenker at du kan være smittet og venter på svar på prøven

du har fått bekreftet at du er smittet

du er bekreftet syk av covid-19, men trenger ikke å legges inn på sykehus

du har hatt nær kontakt med en som er bekreftet smittet, eller en du bor sammen med er bekreftet smittet (nærkontakt)

du har vært i et område med vedvarende spredning av covid-19 sykdom

Kilde: Helsenorge.no

– Hold deg hjemme to dager etter at du føler deg frisk

Forland forklarer at det ikke vil være mulig å teste alle som mistenker at de er smittet av covid-19.

– Vi kan ikke og skal ikke teste alle, for det har vi ikke kapasitet til. Men vi understreker at du skal oppføre deg som når du ellers er syk; at du holder deg hjemme og venter med å gå på jobb to dager etter at du føler deg frisk.

– Normalt vil nok mange gå på jobb, skole eller i barnehage hvis de snufser eller nyser litt, men ellers føler seg bra. Er snufsing og nysing nå grunn nok til å holde seg hjemme?

– Ja, vi skjerper inn rådene. Hvis du åpenbart har en luftveisinfeksjon, selv om du ikke har feber og føler deg dårlig, er det mye bedre at du tar to eller tre dager borte fra jobb, skole eller barnehage enn å utsette andre for smitte.

– Hvis du er smittet med coronavirus vil det som starter som lette symptomer kunne bli verre. Som ellers ved luftveisinfeksjoner, kan du få en lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse på toppen. Men så lenge du er mildt syk er det viktig at du holder deg hjemme og er litt ekstra påpasselig med det i dagens situasjon.

De som holder seg hjemme med milde symptomer på luftveisinfeksjon, trenger ikke ta kontakt med fastlegen eller legevakten, understreker Forland.

Alle som har forkjølelsessymptomer skal holde seg hjemme. Hvis du har luftveissymptomer, men ikke tilhører en av gruppene som er listet opp under testkriterier, behøver du ikke testes.

Hold deg hjemme i 14 dager etter reise

Hvis du får mer alvorlige symptomer, kan du ringe fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

Informer legen om du har vært i minst én av følgende situasjoner:

  • Har vært i land som omfattes av karantenebestemmelsene de siste 14 dagene.
  • Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med covid-19 i løpet av de siste 14 dagene.

Legen eller helsepersonell på legevakten vil fortelle deg hva du skal gjøre videre.

Har du vært på reise utenfor til andre land enn Sverige og Finland, skal du holde deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om du har symptomer eller ikke.

Anbefalingen har tilbakevirkende kraft, og gjelder fra torsdag 27. februar.

Fra 17.03.20 gjelder dette også reiser fra Sverige og Finland, men uten tilbakevirkende kraft.

Hjemmekarantene innebærer:

Å være hjemme og ikke ha kontakt med andre enn de du bor sammen med. Gjelder også for alle som har hatt kontakt med covid-19-syke, men som ikke selv er syke, i 14 dager fra siste kontakt .

Dette omfatter å:

Råd for å forebygge virussmitte

Gode hostevaner og god håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus. Rådene nedenfor er gode råd for forebygging av smitte, uavhengig av om du er syk eller frisk.

Håndvask

Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

Hostevaner

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Klesvask og rengjøring

I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med koronavirus kan renhold utføres som vanlig. Vanlige renholdsmidler kan benyttes.

I husholdninger der det er påvist smitte og isolering i hjemmet er aktuelt, se Råd til pasienter som isoleres i hjemmet (fhi.no)

Andre forebyggende råd

Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage.

Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Unngå å besøke helseinstitusjoner dersom det ikke er helt nødvendig. Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.

Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.

Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig.

Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Unntak gjelder for personer med kritiske samfunnsfunksjoner som skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.

Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen.

Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.

Kilde: Helsenorge.no

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre

FHIs råd til dem som er i hjemmekrantene

Personer som er i karantene og som får symptomer på luftveisinfeksjon, skal ha hjemmeisolasjon inntil man er frisk, og minimum 14 dager etter karantenen startet.

Hjemmeisolering innebærer:

Å være hjemme, isolert fra andre mennesker, og ikke ha tett kontakt med de du bor sammen med. Gjelder for alle med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom helt til friskmelding av lege.

FHIs råd til pasienter som isoleres i hjemmet ved koronavirus (coronavirus)

Hjemme, ikke på hytta

Karantene og isolasjon skal skje i hjemmet og ikke på hytta.

Regjeringen har fra 15. mars 2020 vedtatt lov som kan forby opphold på hytte og fritidseiendommer utenfor egen kommune.

Ikke ring nødnumre unødig

Folkehelseinstituttets nettsider og på helsenorge.no

finner du oppdatert informasjon og konkrete råd om coronaviruset. Hvis du ikke finner svar der, kan du ringe informasjonstelefon for publikum på 815 55 015.

Det er viktig at du ikke ringer nødnumre med mindre du er syk og trenger akutt helsehjelp.

Slik vasker du hendene:



Vi skal holde deg oppdatert om coronaviruset

Coronaviruset har rammet Norge og verden. Det påvirker alle aspekter av livene våre – helsen, økonomien, arbeidsplassen, skolen, ferien og hverdagslivet vårt generelt.

ABC Nyheter skal holde deg oppdatert om spredningen av viruset. Vi skal formidle nødvendig informasjon slik at du kan ta kloke valg i hverdagen.

Antallet smittede i Norge øker. Folk opplever å bli satt i karantene, beordret til hjemmekontor og arrangementer avlyses. Mange føler på frykt og har stort informasjonsbehov.

ABC Nyheter skal dekke situasjonen fortløpende. Vi skal fokusere på hvordan du etter beste evne kan holde deg frisk, men også hvordan myndighetene håndterer spredningen og de potensielt langvarige effektene av coronaviruset.

Vi har forståelse for at situasjonen kan virke urovekkende for mange. ABC Nyheter skal holde deg oppdatert, men ikke bidra til å skape unødvendig panikk. Startsiden skal bidra med relevant informasjon.

Vi håper at du synes vår dekning er informativ. Du kan alltid tipse oss eller komme med innspill på mail: tips@abcnyheter.no eller telefon: 977 36 017

Takk for at du leser ABC Nyheter og for at du bruker Startsiden

Espen Udland,

Ansvarlig redaktør / Administrerende direktør