
Forskning: Kontaktlinser som kastes i do brytes ned og kan ende som mikroplast

Et stort antall brukte kontaktlinser kastes feil og bidrar til problemet med plastforurensning i havet og naturen, ifølge ny forskning.
Ny forskning om kontaktlinsers belastning på miljøet ble presentert under den årlige konferansen til American Chemical Society, som pågår i Boston i USA i disse dager.
Bak studien står et forskerteam ved Arizona State University som jobbet med forskning på plastforurensning. De ble overrasket da de ikke fant noen studier som hadde sett på hva som skjer med brukte kontaktlinser.
En av forskerne er selv kontaktlinsebruker:
– Jeg lurte på hva som skjedde med disse linsene. De kan havne ned i vasken eller kastes i toalettet. Jeg ville finne ut av hvor stort problemet er, sier direktør ved Arizona State Universitys Biodesign Institute Center for Environmental Health Engineering til USA Today.
Hver femte linse i kloakken
Forskerne gjennomførte en liten spørreundersøkelse (med 139 deltagere) der 19 prosent av kontaktlinsebrukerne oppga at de kastet brukte kontaktlinser enten i do eller i vasken.
Om dette bildet hadde vært representativt for alle kontaktlinsebrukere, ville det bety at et enormt antall kontaktlinser havner i kloakken hvert år.
I USA alene er det 45 millioner mennesker som bruker kontaktlinser. Mange av dem bruker såkalte dagslinser som skal kastes etter en dags bruk.
Et regnestykke fra Norges Optikerforbund viser at det blir kastet cirka 260.000 kontaktlinser hver dag bare i Norge. Hvor mange av disse som havner i kloakken, er det imidlertid ingen som vet.
Les også: Kritiker: – Gir inntrykk av at det er fint å bruke plastposer
– Brytes ned i renseanleggene
Forskerne ved Arizona State University utførte deretter eksperimenter for bedre å forstå hva som skjer med alle disse kontaktlinsene som havner i kloakken.
Blant annet utsatte de et utvalg av kontaktlinser laget av ulike pasttyper for forhold som minner om det som finnes i kloakkrenseanleggene. Da fant de betydelige endringer i overflaten på kontaktlinsene, som gjorde det mulig for dem å brytes ned.
– Dette fører til mindre plastpartikler som til slutt kan ende opp som mikroplast, sier en annen av forskerne bak studien, Varun Kelka, i en pressemelding.
Når mikroplast havner i havet, kan sjødyr tro at det er mat. Mikroplast kan også binde til seg miljøgifter, som kan tas opp av dyrene. Disse miljøgiftene kan igjen havne i kroppene til mennesker som spiser sjømaten.
Nå håper forskerne bak den nye studien, at produsentene av kontaktlinser vil bidra med mer forskning på hvordan linsene påvirker livet i havet.
– Må kastes i søpla
Selv om det har vært manko på forskning, har man i fagmiljøet vært oppmerksomme på at disse små plastlinsene utgjør en miljørisiko om de ikke behandles riktig etter bruk.
I fjor høst skrev NRK om problemstillingen etter at Natrurvernforbundet advarte om at kontaktlinser som kastes i do, ender i sjøen og blir fiskemat.
– Plastting du kaster i do, kan havne på stranda eller i maten din. Det gjelder også kontaktlinser, som derfor må kastes i søpla, sier marinbiolog og fagrådgiver i Naturvernforbundet Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet til ABC Nyheter.

Han synes det er bra med forskning på kontaktlinser i et miljøperspektiv og at funnene er interessante.
– Det som er nytt her er denne mikroplastrisikoen som de har klart å vise. I forhold som man finner i et kloakkrenseanlegg, så skjer det noe med linsene over tid. De ser ut til å falle litt fra hverandre, slik at det ser ut til å være en risiko for at de brytes ned til mikroplast, sier han til ABC Nyheter.
– Når det gjelder andelen kontaktlinser som havner i kloakken, kan det være store forskjeller mellom land. En lignende spørreundersøkelse burde gjøres i Norge, sier Schulze.
Han legger til at tidligere omtale i media har ført til at flere har kontaktet Naturvernforbundet for å få mer informasjon om kasting av kontaktlinser.
– Viktig at optikerne informerer

Også Norges Optikerforbund har merket at folk har fått økt bevissthet rundt hvordan man skal håndtere brukte kontaktlinser.
– God mediedekning har ført til at ganske mange kontaktlinsebrukere nå er klar over at brukte kontaktlinser ikke skal i vasken eller toalettet, men i søpla, sier generalsekretær i forbundet Hans Torvald Haugo til ABC Nyheter.
Han forteller at han har fått rundt 50 telefoner fra folk som lurer på hvordan de skal håndtere de brukte kontaktlinsene på beste mulig måte.
– I noen kommuner skal de kastes i plastsøppel og i andre skal de kastes i restavfall. Dette må folk selv gå inn og finne ut av hvordan det fungerer der de bor, oppfordrer Haugo.
Det siste året har Optikerforbudet oppdatert sine retningslinjer, slik at deres medlemmer nå anbefales å informere kontaktlinsebrukere om avfallshåndtering av både emballasjen og selve kontaktlinsene.
– Dette er i våre retningslinjer nå like viktig som å informere om stell, hygiene og bæretid ved bruk av kontaktlinser, forklarer Haugo.
– Det er viktig at folk som bruker kontaktlinser tenker på hvor de kvitter seg med dem, fortsetter han.