
Medisiner og alkohol:Medisinene du ikke bør blande med alkohol

På sommeren kan det være fristende å nyte et glass eller to, men bruker du medisiner kan for mye alkohol gjøre deg sykere.
(Vi.no): – Alkohol kan gjøre virkningen av beroligende midler og sovemidler kraftigere. De kan også forsterke alkoholvirkningen, sier professor og ekspert på rusmiddelforskning, Jørg Mørland, til Vi.no.
Blander du alkohol og medisin kan du altså bli mer påvirket av begge. Dette gjelder spesielt hvis du blander alkohol med såkalte benzodiazepiner, som er beroligende medisiner og sovemedisin.
Mørland legger til at sterke smertestillende og alkohol også forsterker virkningen av hverandre.
Samtidig som eldre i Norge drikker både oftere og mer, øker også medisinbruken blant eldre. 90 prosent av de over 65 år hentet ut medisiner på resept i fjor, ifølge Folkehelseinstituttet.
Snakk med legen
Morten Finckenhagen, overlege i Statens legemiddelverk, sier at beroligende, men også blodfortynnende medisin, kan påvirkes av alkohol.

– Alle legemidler som gir tretthet, slik som beroligende og sovemedisiner, eller medisiner mot epilepsi, som demper hjernen, kan alkoholen forsterke virkningen av. Ved bruk av disse bør man være forsiktig, eller sjekke med legen først om man kan drikke. Ikke vær redd for å snakke med legen om det i alle fall, sier han.
Ferier forbindes ofte med det å kose seg litt ekstra. Går man på blodfortynnende og drikker mer enn vanlig i perioder, bør du nok ta mindre i «drikkeperioden».
– Går du på Marevan og reiser tre uker til Spania, og koser deg med litt drikke hver dag, kan det være nødvendig å ta ny blodprøve for å endre doseringen, sier Finckenhagen.
Les også: 10 ferietips for deg med hjertesykdom
Pass på i varmen
Når det er sommer og veldig varmt, øker også alkoholkonsumet. Da bør man passe ekstra godt på, for å unngå å bli dehydrert og svimmel.
– Alkohol senker blodtrykket ved å utvide små blodårer, så går du på blodtrykksmedisiner og drikker en del alkohol i varmen, kan du bli svimmel, som igjen gjør at du kan falle å slå deg. Langvarig stort forbruk av alkohol kan derimot bidra til å gi for høyt blodtrykk, forteller Finckenhagen.
Alkoholråd til de over 65 år:
- Eldre bør ikke drikke mer enn 1 alkoholenhet per dag.
- 1 alkoholenhet er for eksempel ett glass vin (cirka 12,5 cl).
- Man bør ha 3-4 alkoholfrie dager per uke.
- Mer enn 5 enheter er overforbruk.
- Enkelte land anbefaler å redusere alkoholinntaket med 35 % uten at det ellers foreligger sykdommer eller bruk av legemidler som tilsier at forbruket må ytterligere reduseres eller elimineres.
Kilde: Forebygging.no
Les også: Mistet lappen etter at hun besvimte. Slik fikk Johanne (76) førerkortet tilbake
Alt med måte
Overlegen sier det ikke akkurat er helsefremmende å drikke alkohol, men at moderat alkoholbruk i godt selskap ofte er uproblematisk.
Sjekk selv
På interaksjoner.no kan du skrive inn navnet på medisinen for å sjekke hva som er anbefalt.
– Er man veldig gammel og har en alvorlig, kronisk sykdom, så er det helt klart risikofylt å drikke mye alkohol. Men helt moderat bruk, som litt øl eller vin i selskap, er som regel helt uproblematisk. Alt med måte. Er man er i tvil, så ta det opp med legen.
– Tåler kroppen mindre alkohol etter fylte 65?
– Hvis man utelukker leversykdom, så holder leverfunksjonen seg ganske bra når man blir eldre, mens nyrefunksjonen synker. Bare det å ta Ibux kan svekke nyrefunksjonen ytterligere, og det bør man være obs på, sier Finckenhagen.
Les også: Sliter du med å sove?
Saken er opprinnelig publisert på vi.no