
Slik får du time hos psykologen:– Den minst velorganiserte delen av norsk helsevesen

Enten må du vente lenge på time, eller så er det dyrt. I tillegg blir 30 prosent av alle legehenvisninger til psykolog avvist. – Ikke sikkert du får time i det hele tatt.
I Norge er det i dag hovedsakelig to måter å skaffe seg behandling hos psykolog på. Gjennom det offentlige eller privat. I tillegg finnes det enkelte lavterskeltilbud man kan benytte seg av.
Se oversikt over disse tilbudene lengre ned i saken.
Å gå til privat psykolog som ikke har noen avtale med offentlig helsevesen er dyrt. Det kan dekkes gjennom helseforsikringer, men ikke av staten.
– Mange gjør nok dette av de som har mulighet til å betale for det. Men dette fører til en todeling av samfunnet vi ikke ønsker oss. Vi ønsker ikke at helsevesenet skal være godt for de som kan betale, med et dårligere tilbud for de som ikke kan betale, sier visepresident i Psykologforeningen, Rune Frøyland, til ABC Nyheter.
Gjennomsnittlig ventetid for psykisk helsevern for voksne:
I snitt må pasienter i Norge vente i 43 dager fra legens henvisning havner hos spesialisthelsetjenesten til behandling hos psykolog starter, men det er variasjoner på landsbasis.
Gjennomsnittlig ventetid på utvalgte behandlingssteder:
- Diakonhjemmet sykehus - 32 dager
- Helse Vest - 33 dager
- Universitetssykehuset Nord-Norge - 34 dager
- Helse Bergen - 39 dager
- Sykehuset Innlandet - 41 dager
- Oslo universitetssykehus - 44 dager
- Finnmarkssykehuset - 45 dager
- St. Olavs Hospital - 48 dager
- Helse Møre og Romsdal - 55 dager
- Helse Nord - 83 dager
Gå til fastlegen
– Det første man bør gjøre er å snakke med fastlegen sin og få henvisning til psykolog. Det trengs i de fleste tilfeller for å dekke utgiftene, sier Frøyland.
Psykologhenvisningen fra fastlegen havner hos spesialisthelsetjenesten. Derfra kan pasienten bli sendt videre til behandling hos det lokale Distriktspsykiatriske senteret (DPS)
eller til en privat psykolog som har avtale med det offentlige helsevesenet.
Spør psykologen: Lurer du på noe om psykisk helse eller relasjoner?
Fra henvisningen havner hos spesialisthelsetjenesten til behandlingen starter må pasienten belage seg på å vente. På landsbasis var ventetiden i snitt på 43 dager mellom september og desember i fjor, ifølge tall fra Helse Norge.
Se faktaboks for regionale forskjeller.
Ventetiden vil være lavere for pasienter med særlig akutte behov.
Les også: Forsker: – Fastlegen bør stille ungdom flere spørsmål om psykisk helse
Ikke sikkert du får time i det hele tatt
Pasientene som får henvisning til psykolog kan også bli avvist. Det skjer med tusenvis av pasienter hvert år. Ifølge Helsedirektoratets egne tall blir hele 30 prosent av henvisninger til behandling i psykisk helsevern avvist.
Det er imidlertid enorme regionale forskjeller. For eksempel avvises kun to prosent av henvisningene ved Nordfjord psykiatrisenter, mens hele 46,6 prosent avvises ved Halden Sarpsborg DPS, ifølge Dagens Medisin.

Det høye antallet avvisninger frustrerer norske fastleger, så vel som pasienter.
– Hvis du har hjerteproblemer så kan jeg som fastlege si at du får time i løpet av så og så lang tid. Har du behov for psykolog, så kan jeg ikke si sikkert at du får time overhodet, sier en oppgitt leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA), Petter Brelin, til ABC Nyheter.
Dersom pasienten blir avvist av spesialisthelsetjenesten er det opp til fastlegen å gjennomføre psykologisk behandling.
– Da må vi gjøre så godt vi kan. Mange fastleger er flinke med behandling og medisinering. Ofte går det greit. Men hvis vi egentlig mente at pasienten hadde behov for psykologhjelp, så var det jo det vi var primært interessert i å få til, sier Brelin.
Les også: Tre av ti pasienter i psykisk helsevern har opplevd nedlatende behandling
– Den minst velorganiserte delen av norsk helsevesen
Alternativt kan fastlegen sende pasienten som har blitt avvist til privat psykolog som har avtale med offentlig helsevesen.
– Vi må gi pasienten en henvisning i hånden og be ham eller henne om å finne en psykolog på egenhånd. Det er veldig mange psykologer som har ett års ventetid eller mer, eller som sjelden tar inn nye pasienter, forteller Brelin.
Det synes han er håpløst.

– Jeg synes dette er en av de minst velorganiserte delene av norsk helsevesen. Det er kaos, rett og slett.
Andre alternativer
Om ventetiden er for lang, om du ikke får time hos psykolog gjennom det offentlige eller om du synes det er vanskelig å gå til fastlegen med problemene dine, finnes det noen andre alternativer du kan vurdere.
- Hjelpetelefonen: «Vi er der for alle som trenger noen å snakke med». Telefonen driftes av stiftelsen Mental Helse, og er åpen døgnet rundt gjennom hele året. Det er gratis å ringe.
- Andre hjelpetelefoner og nettsteder: Det finner flere telefoner du kan ringe og nettsteder du kan besøke for å få hjelp til dine problemer. En god oversikt over disse finner du her.
- Terapi hos studenter: Studenter som går profesjonsstudiet i psykologi i Oslo , Trondheim , Bergen eller Tromsø tilbyr gratis, lavterskel psykologhjelp.
- Terapi for studenter: Er du student kan du søke billig eller gratis psykologhjelp gjennom din lokale studentsamskipnad. Blant annet har Oslo , Trondheim , Stavanger , Tromsø og Bergen dette tilbudet.
- Sorggrupper: Rundt om i landet organiseres det sorggrupper for mennesker som har mistet noen som sto dem nær. Trenger du å snakke med noen om tap og sorg, kan du undersøke hvilke sorggrupper som finnes i din kommune.
- Blå Kors Kompasset: Tilbyr gratis terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer.
Skal komme lavterskeltilbud i alle kommuner
Et nytt, kommunalt, gratis lavterskeltilbud om psykolog står på trappene. I 2020 skal alle norske kommuner ha implementert en kommunepsykolog.
– Det bygges opp en kommunepsykologtjeneste, hvor norske kommuner skal ha tilbud om gratis psykologhjelp uten henvisning. Folk skal kunne komme direkte til kommunepsykologen med sine plager, sier visepresident i Psykologforeningen, Rune Frøyland.
Det er en ordning både myndigheten og Psykologforeningen ønsker seg, og Frøyland er svært positiv til tilbudet.
Petter Brelin i NFA mener imidlertid at ordningen med kommunepsykolog bidrar til rotet i det psykiske helsetilbudet.
– Nå prøver vi å skape forutsigbarhet ved å lage et system der vi er satt til å prioritere de sykeste og der fagfolk snakker bedre med hverandre. Så kommer det en tjeneste som ikke skal snakke med noen andre, der man ikke skal prioritere på vanlig måte og som ikke kan gi de sykeste mer forutsigbarhet..
Brelin frykter at kommunepsykologen vil bli enda en uoversiktlig, uforutsigbar og ukoordinert tjeneste.
– Kommunepsykolog er en lite beskrevet tjeneste. Det virker som om kommunen kan bruke det til forskjellige ting. Noen bruker det ikke til klinisk behandling, men bare på systemnivå, mens noen bruker det bare til klinisk behandling og ikke på systemnivå, sier allmennlegen.
Han mener hele tjenesten burde vært bedre strukturert, slik at alle kommunepsykologer i alle kommuner får samme oppgaver.
– Det er ikke noe poeng i at tilbudet skal variere fra kommune til kommune.
Les mer: Nytt lovforslag om psykolog i alle kommuner
Endringer er på gang
Myndighetene innrømmer selv at dagens behandlingstilbud innen psykisk helse har et forbedringspotensial.
«I dag er det en uønsket variasjon i ventetid, utredning, behandling og oppfølging. Pasienter og brukere gir tilbakemelding om mangelfull innflytelse i behandlingen. Det er også behov for mer sammenhengende og koordinerte tjenester», heter det i en rapport fra Helsedirektoratet.
I september 2018 skal Helsedirektoratet lansere et nytt pakkeforløp for utredning og behandling i psykisk helsevern.
Målene med det nye pakkeforløpet inkluderer blant annet å unngå unødig ventetid, å tilby et sammenhengende og koordinert pasientforløp, øke brukertilfredshet og få på plass et likeverdig tilbud til pasienter og pårørende, uavhengig av hvor i landet de bor.
Hvilke konkrete tiltak Helsedirektoratet vil implementere for å oppnå målene om bedre behandlingstilbud i norsk psykisk helsevern, er foreløpig ikke offentliggjort. De vil bli presentert på en nasjonal lanseringskonferanse 12. september.
Petter Brelin, øyner et håp for bedring av dagens system, men er ikke optimistisk.
– Jeg håper virkelig at tilgjengeligheten til psykolog blir bedre av dette pakkeforløpet sånn at pasienter og fastleger opplever at tilbudet blir mer stabilt og forutsigbart.
Les også:
– Når vi påtvinges å skulle være glade, vil trivselen gå ned