
Forsker: – Hysterisk å kaste mat hvis en flue har sittet der

I en fersk studie advares det om at fluer er bærere av langt flere sykdomsfremkallende bakterier enn tidligere antatt. Nå ber dansk forsker folk og medier om å roe ned.
En ny rapport har vakt oppsikt ved å advare mot å spise mat som har hatt besøk av en flue. Forskerne bak studien har samlet inn bakterier fra 116 spy- og alminnelige fluer fra te ulike kontinenter, og fastslår at fluer er bærere av flere forskjellige bakterier enn hva man tidligere har trodd. Det meste sitter på insektets vinger og føtter.
– Hvert skritt en flue tar, etterlater en liten koloni av mikrobielle kolonispor dersom overflaten gir grobunn for bakteriell vekst, sier forskningsleder Stephan Schuster ved Nanyang Technological University i Singapore i en pressemelding.
Dette får imidlertid lektor Henrik Siegumfeldt ved Institut for mikrobiologi og fermentering på Københavns Universitet til å reagere.
– Få bakterier fra en flue kan ikke gjøre deg syk. For å bli syk må du få flere tusen bakterier inn i kroppen og det er ikke en flue i stand til å etterlate seg på maten din , sier han til Videnskab.dk.
Selv om en flue kan være bærer av sykdomsfremkallende bakterier, betyr ikke det ifølge Siegumfeldt at du blir syk dersom du spiser brødskiven den nettopp har sittet på.
– Problemet oppstår først når en flue har med seg sykdomsfremkallende bakterier og disse bakteriene får lov til å sitte på maten din flere timer før du spiser den.
Studien har fått flere store medier som Daily Mail og The Telegraph til å advare leserne mot å spise mat som har hatt besøk av en flue.
Den danske lektoren gir forskerne bak den ferske studien rett i at fluer potensielt kan overføre smittsomme sykdommer til mennesker, men at risikoen er «forsvinnende liten». Han advarer samtidig medier mot å trekke slike drastiske konklusjoner.