
Dette kan blod i avføringen bety

Ulik konsistens og farge på blodet har mye å si.
– Alt fra alvorlige til bagatellmessige årsaker kan ligge til grunn for blod i avføringen. En vanlig årsak til frisk, lyserød blødning i avføringen er hemoroider eller sprekkdannelser nær endetarmsområdet, sier Peder Tobias Sandvold Olsen.
Han er gastroenterolog ved Volvat Medisinske Senter.
Olsen forteller at dette kan komme i alle aldersgrupper, og at slike blødninger kan komme og gå uten øvrige, ledsagende symptomer.
Synlig eller usynlig
Allmennlege Torstein Bjørndal ved Medi3 i Ulsteinvik bekrefter dette.
– Blod i avføringen kan enten dreie seg om synlig blod eller usynlig blod som kun vises på prøver, sier han.
Synlig, friskt blod kan blant annet være et symptom på hemorroider , sprekker i endetarmen, polypper, infeksjon, divertikkelsykdom eller inflammatorisk tarmsykdom.
– Er blodet mørkere og levret, kommer det fra lenger oppe i tarmsystemet. Det kan komme fra tykktarmen eller tynntarmen, og dersom blodet fremstår som svart og kaffegrutlignende, kan det komme fra blødninger i magesekken, sier han.
Årsaken kan da være inflammatorisk tarmsykdom, magesår, magesekkreft, tykktarmskreft eller tynntarmskreft.
– Kreft i tynntarmen gir imidlertid sjelden synlig blødning, sier han.
Diaré og smerter
Det finnes ifølge Olsen flere former for betennelser som kan ramme tarmen og føre til blod i avføringen.
– Eksempler på slike betennelser er Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom . Disse rammer ofte unge voksne og vil som regel ledsages av symptomer som diaré eller smerter i magen. En annen form for betennelse som kan gi blødning fra tarm er divertikulitt eller utposing fra tarmen. Dette ses oftest hos eldre mennesker, sier han.
Les også: Østrogenbehandling: Fordeler og ulemper
Svart avføring
Den aller mest alvorlige årsaken til blødning fra tarm er likevel kreftsykdom.
– Sykdommen rammer som regel mennesker over 50 år, men vi ser nå en tendens til at yngre også rammes i økende grad. Litt avhengig av hvor i tarmen svulsten er lokalisert, vil den kunne gi opphav til lyserødt eller mørkere blod i avføringen, sier Olsen.
Avføringen kan også bli helt svart, særlig hvis blødningskilden er lokalisert lenger oppe i tarmen.
– Svart avføring kan også ses for eksempel ved blødning fra magesår, bekrefter han.
Les også: Henrietta døde i 1951 - men cellene hennes lever evig
Blod på papiret
Blod i avføringen trenger ikke å være farlig, og dette vil du altså til en viss grad kunne tyde utfra farge og konsistens.
– Er blodet frisk og lyst er årsaken som oftest ufarlige hemorroider og sprekker i slimhinnen. Blodet kommer da gjerne bare på dopapiret og ikke blandet i avføringen, men det er ikke nødvendigvis så lett å skille, sier Bjørndal.
Han legger til at endring i avføringsvaner over tid alltid bør vurderes av lege.
– Dette gjelder også dersom du får svart, kaffegrutliknende avføring, som skal undersøkes som øyeblikkelig hjelp, eller friskt blod som ikke går over i løpet av noen dager.
Olsen legger til at du også bør gå til legen hvis blødningen ledsages av øvrige symptomer, slik som magesmerter, avføringsendring, feber eller nedsatt allmenntilstand.
Les også: Fostergen kan øke sykdomsrisiko hos mor
Kameraundersøkelser
Dersom du kommer til legen med slike bekymringer, vil legen starte med å gjøre en klinisk undersøkelse av mage og endetarm.
– Legen vil også ta blodprøver for å kontrollere blodverdier og jernlager. Blødninger fra tarm gir nemlig ofte jernmangel, sier Bjørndal.
Fastlegen henviser så eventuelt videre til koloskopi, som er en kameraundersøkelse av endetarm og tykktarm.
– Det kan også være aktuelt med gastroskopi, som er en kameraundersøkelse av spiserør, magesekk og øvre del av tynntarmen, sier han.
Les også:
Symptomene du aldri må ignorere
Sju ting avføringen kan fortelle om helsa
- Styr unna søtningsstoffer som slutter på -ol
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no