
Insektsbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

De er få insekter i Norge som kan gjøre alvorlig skade - men det finnes unntak. Slik identifiserer du ulike insektbitt og ser forskjell på insektene.

Bier, veps, edderkopper, maur, lopper, mygg og flått er de vanligste insektene som kan gi bitt- og stikkskader i Norge.
– Noen insektbitt gir hudreaksjoner fordi spyttet de injiserer oppløser huden vår, sier Preben Ottesen, direktør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.
Les også: Dette bør du gjøre ved huggormbitt
Se hvordan de ulike stikkene ser ut i bildegalleriet lengre ned i saken
Veps, humle og bie
Et stikk fra veps, humle eller bie er oftest bare ubehagelig, men det kan oppstå en livstruende allergisk reaksjon - allergisk sjokk - for dem som er allergisk mot giften.
– Disse stikker med gift, og hvert år har vi ett-to dødsfall i Norge som følge av en allergisk reaksjon. I USA er det mye fokus på at skorpioner og svart enke er farlige, men det er vepsen som er den store dreperen. Er man i risikosonen, bør man få motgift som man kan ha med seg, sier Ottesen.
Les også: Forbausende fakta om mygg
Edderkopp og skolopender
Disse krypene kan bite, det er en reaksjon fra naturens side for å lamme byttet. Store husedderkopper kan bite dersom de blir provosert – bittet beskrives som smertefullt, og man vil få en nummen følelse der man ble bitt, som gir seg etter to timer.
Maur
Eitermaur er små, brungule maur som oppholder seg i jord og morkent treverk. Dersom mauren blir irritert kan den stikke, noe som kan føre til svie lenge etter at brodden er trukket ut. Stikket er ikke farlig.
Insektlarve
Det finnes en del insektlarver som har hår, og noen barn blir fristet til å ta og klappe på de.
– Dette kan føre til utslett, svie og kløe, på grunn av forsvarsstoffene til larven, forklarer Ottesen.
Les også: – Dette avgjør om myggen stikker deg
Stikkflue og hjortelusflue
En voksen stikkflue lever hovedsakelig av blod fra husdyr, men den kan også stikke mennesker. Stikket kan sammenlignes med et nålestikk – det er ubehagelig, og vil ofte gi hevelse og kløe i huden etterpå.
En hjortelusflue er en blodsugende parasitt som finnes på rådyr, elg og hjort. Om høsten lander den ofte på mennesker som er på tur i skog og mark – vanligvis blir man ikke stukket, men om det skjer kan stikket klø i lang tid.
Klegg
Klegg er en fellesbetegnelse for en fluefamilie som er plagsomme for mennesker og dyr. Munndelene til kleggen er store, noe som gjør bittene smertefulle. I Norge er sannsynligheten for smite veldig lav, men husdyr kan være utsatt for å få sykdommer.
Mygg
I Norge er det ikke farlig å bli stukket av mygg, men stikkene kan være ubehagelige da mange hovner opp rundt stikkstedet, og plages med kløe.
– Det er fint lite myggoverførte sykdommer i Norge, men på verdensbasis er det en nummer én dreper med malaria , dengufeber, zikafeber og lignende. En sjelden gang kan man få harepest, sier Ottesen.
Flått
Flått kan spre ulike bakterie- og virussykdommer. I noen få tilfeller kan borreliose føre til at nervesystemet, ledd eller hjertet angripes. Sykdommen behandles med antibiotika.
– Flåtten er den store smittesprederen blant disse smådyrene. Det er vanlig at huden blir rød rundt bittstedet, men dersom utslettet kommer tilbake med en rød ring etter en-to uker, er det et sikkert tegn på borreliose, sier Ottesen.
Se bildeserie:
Knott
Sviknott er et skadedyr på samme måte som mygg – den er liten og innpåsliten, og kan gi sviende og stikkende bitt. Sensitive personer kan plages med kløe i to-tre dager.
Veggdyr
Veggdyr suger blod av mennesker, og det er individuelt hvor kraftig man reagerer. Noen får kraftige, kløende merker, mens andre ikke reagerer i det hele tatt. Det er ikke påvist at veggdyr kan overføre sykdommer til mennesker eller dyr.
Lus
Hodelus suger blod fra hodebunnen til mennesker, og bittene kan føre til kløe. Lusen er veldig liten, og legger egg som er godt festet til hårstråene. Hodelus kan ikke overføre sykdom, men den kan være vanskelig å bli helt kvitt.
Hønsemidd
Det er hovedsakelig rød hønsemidd som angriper mennesker. Blir man stukket kan man få et skabblignende hudutslett som klør voldsomt.
Les også: Derfor klør feriemyggen mer
Insektstikk kan føre til flere plager
Alle blodsugerne gir utslett, ofte med kløe. Stikkene og bittene er i utgangspunktet ikke farlige, men det kan gi flere plager.
– Mange klør veldig, og da vil man kunne få sekundærinfeksjoner og verk i sårene. Det er ikke direkte myggens skyld, men man kan klø seg til blods og åpne for andre bakterier, sier Ottesen.
Det finnes også veldig mange utslett som ikke skyldes insekter – en del stikk som ikke er forårsaket av insekter kan være forbausende like.
– Dersom man tror at man er stukket av et insekt er det ikke nødvendig å oppsøke lege med det samme. Jeg ville ha sett det an, og dratt til lege dersom det vedvarte. Et vedvarende utslett er ofte ikke insektrelatert.
Hva kan man gjøre for å lindre plagene?
Det er ikke uvanlig å reagere på insektstikk. Ved en mild reaksjon kan allergitabletter (antihistamintabletter) dempe reaksjonen.
Stikkstedet kan kjøles ned med ispose eller påføres Xylokain-salve som har en lokalbedøvende effekt. Kortisonsalve eller Eurax-salve demper også reaksjonen noe.
– Noen mennesker kan få så store hevelser av myggstikk at de må få kortisontabletter for å dempe hevelsen. Hvis stikkene blir infiserte kan det være at man trenger antibiotikabehandling. Er du i tvil, kontakter du fastlegen din, sier Grethe Amdal, helsefaglig rådgiver i LHL.
En kraftig reaksjon ved stikk fra veps eller bie (anafylaktisk sjokk) krever øyeblikkelig behandling med adrenalin.
– Men skal kontakte lege eller ringe 113 om man blir stukket i munnen, luftrøret eller utenpå halsen, eller dersom man føler seg fårlig med kvalme, svimmelhet og pustebesvær, sier Amdal.
(Kilde: FHI)
Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.
Les også:
Vannkopper eller annet utslett?