Sesongens beste gassgriller

Sommeren er høysesong for grillmat, og da bør man sikre seg en god grill. (Illustrasjonsfoto: Weber)
Sommeren er høysesong for grillmat, og da bør man sikre seg en god grill. (Illustrasjonsfoto: Weber)

Sesongen for grilling er rett rundt hjørnet, og for mange betyr det at jakten på den perfekte grillen starter nå. I denne samletesten med norske og utenlandske tester har vi kun inkludert gassgriller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

__________________________________

Vanlige størrelser (Bredde)

Vanlig: 60 cm

Liten: 45cm

Benk: 55 cm

__________________________________

Vanlige støynivå (desibel)

Lav: 39 dB, som på et bibliotek

Gjennomsnitt: 44 dB, som moderat nedbør

Høy: 56 dB, som klimaanlegg i syden

__________________________________

Forbrukerrådet merkepall

Gull: AEG

Sølv: Bosch

Bronse: Miele

__________________________________

Hvor generøse er hver test?

Råd og Rön og Tænk: 45-74

Which?: 35-89

Good Housekeeping: 74-94

Stiftung Warentest: 10-82

Gassgrillen Weber Q3000 vinner testen. I følge anmelderne steker den kjøttet perfekt og dette har veid tungt i evalueringsprosessen. I tillegg til å være brukervennlig og solid, er den liten og passer fint for deg som har en mindre balkong eller terasse.

Testens taper

På jumboplassen finner vi Landmann Triton. Grunnen til dette er at den steker ujevnt og holder dårlig på varmen. Når det er sagt får grillen skryt for pent design, solid byggekvalitet og den kommer raskt opp i riktig temperatur.

Les også: Den beste kaffemaskinen

Slik velger du riktig gassgrill

Weber og Landmann er blant nordmenns favorittmerker. Førstnevnte gjør det gjennomgående bra i tester for et stort antall av produktene (dog ikke alle), mens sistnevnte kompenserer med noe lavere priser. Vi har inkludert gassgriller i ulike størrelser slik at selv de med by-balkong skal kunne finne en liten gassgrill.

En av de største fordelene med gassgriller er at de blir fort varme og klare til bruk. På en gassgrill kan man også lett regulere varmen. De fleste gassgriller har flere brennere og dette muliggjør flere soner med ulike temperaturer på hoved-grillen.

Mange gassgriller har også sidebrennere. Her kan man sette en stekepanne eller gryte og slik kan maten lett stekes ved ulike temperaturer tilpasset ulike behov og preferanser.

cUlike matvarer krever forskjellig tilbredning: Mange gassgriller har mulighet for ulike temperatursoner. (Illustrasjonsbilde: Weber)
cUlike matvarer krever forskjellig tilbredning: Mange gassgriller har mulighet for ulike temperatursoner. (Illustrasjonsbilde: Weber)

Les også: Denne drillen er best i test.

Den mest miljøvennlige oppvarmingsmetoden er å sette grillen på maks varme med en gang, for så å skru ned temperaturen etter ønske når grillen er ordentlig varm. Slik sparer du faktisk gass fremfor å varme den opp over lengre tid på svakere varme.

Gassgrill vs. kullgrill

Kullgriller er ofte mindre og billigere enn gassgriller. I tillegg er de lettere å vedlikeholde og rengjøre og noen mener de gir bedre smak til grillmaten. Det er altså flere ting enn størrelse på hage/balkong og lommebok som kan avgjøre hvilken grilltype som er riktig for deg.

En del borettslag og sameier har regler som forbyr kullgrill, og da blir valget enklere. Elektrisk grill er et tredje alternativ, særlig for steder der hverken kull- eller gassgrill er lov. Om du ønsker at vi også gjør en samletest av kullgrill og/eller elektrisk grill hører vi gjerne fra deg.

Rengjøring er viktig!

I motsetning til kullgriller er det ekstra viktig å rengjøre gassgrillen. Gamle matrester med gass og fett som hetes opp igjen kan utløse giftige gasser som er helsefarlige.

For å lette rengjøringsjobben har mange produsenter lagt en plate under selve hoved-grillen slik at mat- og fettrester samles her. Mange har også en kopp i bunnen hvor alt overflødig fett renner ned.

Trenger terassen en vask? Se hvilken høytrykkspyler som er best i test.

Trygg grilling

En liten gassflaske kan potensielt løfte et hus av grunnmuren om den eksploderer. Derfor er det viktig å ta forhåndsregler og grille trygt.

På vinterhalvåret bærer mange grillen ned i kjelleren, men dit skal altså ikke gassflaskene. Enten skal de oppbevares i et skap utendørs eller inne dersom skapet oppfyller kravene til lufting.

Gummislangen mellom grillen og gassflasken bør skiftes jevnlig. Vanligvis holder en slange mellom 2 og 5 år.

Les også: Stor test av gressklippere