
Slik blir du god på å fritere

Unngå friteringstabben.
Å fritere mat kvier man seg for.
Med god grunn.
Å håndtere 200 graders olje hjemme på kjøkkenet er vanskelige å bli komfortabel med. Det kan til og med ta fyr.
Men, med noen forhåndsregler skal det gå litt greiere.
For, man vil vel ikke stenge fish 'n chips , baconbomber og supertapas ute av livet sitt. Vil man vel?
Her er det viktigste å tenke på:
Termometer
Det er ingen annen, sikker måte å vite hvor varm oljen er enn å bruke et termometer. Et digitalt termometer gjør susen.
Ingen oljer må bli for varme, da begynner de å brenne. Ulike oljer har ulikt "røykpunkt", som betyr at de ryker eller brenner. Så høye temperaturer må oljen uansett ikke være.
190 grader er vanlig temperatur å fritere på. Noen ganger friteres det på opptil 220 grader (pommes frites, for eksempel).
Hvilken olje
Den beste er å bruke nøytrale oljer. Altså oljer som ikke er smaks og duftsterke. Solsikkeolje fungerer utmerket og er relativt rimelig.
Rapsolje og soyaolje fungerer også bra.
Røyktemperaturene på oljene varierer etter hvordan er raffinert. Men, en røff guide er sånn:
Solsikkeolje 227 grader
Rapsolje 204
Soyaolje 238
Peanuttolje 232
Lange redskaper
Bruk så lange redskapet at du ikke kommer i nærheten av oljen med hendene. Da er sjansen mindre for å brenne seg.
Dyp kjele
Jo dypere kjelen er, jo mindre er sjansen for at den kokvarme oljen spruter utover. Uansett: Aldri fyll kjelen med en halvfull med olje.
Unngå vann
Når vann møter veldig varm olje så spruter det. Voldsomt. Pass derfor på at du tørker av overflatevannet på det du skal fritere.
Tenk på størrelsen
Det er enklest å lykkes med små biter.
Ikke friter for mye av gangen
Om du friterer for mye av gangen blir oljen kaldere. Og da mister man effekten. Ha derfor i lite av gangen og vær sikker på at oljen holder samme temperatur når du friterer.
For å unngå at maten holder seg sprø og ikke blir bløt, legg maten umiddelbart på kjøkkenpapir etter fritering.
Les også: