
Dette kan du gjøre med jordskokken

På tide å bli kjent med jordskokken.
Ikke alle har rukket å bli venner med jordskokken. Vi som holder oss inne med denne rotfrukten vet hvordan den har en eventyrlig evne til å opptre som en kameleon. Altså som en som forandrer seg ut i fra miljøet den befinner seg i.
La meg forklare: Ta en kokt jordskokk, mos den med smør (og kanskje litt potet for at den skal henge sammen). Dette blir en nydelig jordskokkpuré med dyp, fyldig smak. Du vil kanskje tenke at det var nettopp dette potetmosen min alltid har manglet.
Men, prøv så dette: Bak jordskokken i ovnen (la oss si 200 grader i tre kvarter, sånn omtrent). Fordi jeg helt tilfeldig hadde artisjokk på samme bordet denne ene kvelden, forsto jeg det. På engelsk heter jordskokk «jerusalem artichoke» (noe ingen finner en god forklaring på). Men, det er forbløffende hvor likt en bakt jordskokk og en kokt artisjokk smaker.
Prøv å spise den rå, så minner det ørlite om eple, faktisk. Og om du steker den, ja, så smaker den jaggu som noe helt annet igjen. Det er aldeles påfallende.
Til deg som vil dyrke jordskokk
Den vokser villig og gresset kan bli veldig, veldig høyt. De jordskokkene du ikke får med opp av jorda, vil bli til nye, fine jordskokker neste høst.
Les også: Oppskrift på blomkålssuppe
Oppskrifter med jordskokk
Om du skal bli bedre kjent med jordskokken er jordskokksuppe et fint sted å begynne. Du finner noen oppskrifter nedenfor - en av dem er med bacon.
Dersom du vil prøve å lage finnbiff kan du sjekke ut oppskriften nedenfor. Jordskokk og reinsdyrkjøtt går veldig godt sammen, synes jeg.
Les også: Gjetter du hvilken suppe som er den sunneste?
Jordskokksuppe

En jordskokksuppe med masse sopp.
Til 4 porsjoner:
Til suppen
- 200 g jordskokk, renset og hakket
- 200 g sopp, shiitake
- 1 stk løk, hakket
- 1 fedd hvitløk, hakket
- 1 kvist timian
- 1 ss smør
- 1 ss rapsolje
- 1 l kyllingbuljong
- 1 dl hvitvin
Salaten
- 1 ts honning
- 1 ts eplecidereddik
- 1 ss rapsolje
- 0,5 stk rødløk, i tynne skiver
- 100 g friséesalat
- 100 g røkt rype kjøtt, i skiver
Jordskokksuppe med bacon

Clotildes variant på jordskokksuppe serveres med bacon.
Til 4 porsjoner:
- 1,2 kg jordskokk
- poteter
- 0,5 ts natron
- 100 g bacon, strimler eller terninger
- 1 fedd hvitløk, hakket grovt
- 1 l kraft, kyllingkraft eller grønnsakskraft
- pepper, sort og nykvernet
- gressløk, finhakket
Finnbiff på ny måte (reinskav)

Finnbiff blir supert når den får kult tilbehør.
Ingredienser:
Til finnbiff
- 400 g finnbiff
- 1,5 dl kremfløte
- 1 dl hvitvin
- 2 ss tørket sopp, helst steinsopp
- 1 ss sennep, sterk
- 3 stk sopp
- 1 stk løk
Til pureen
- 100 g smør
- 300 g jordskokk
- 700 g poteter
- 2 stk pastinakk
Garnityr
- timian
- 6 stk para nøtt, eller andre nøtter
- Sort saus
- 1 dl balsamicoeddik
- 1 dl sukker
Jordskokksuppe med gressløk og krutonger

En nydelig kremet suppe med jordskokkens nøtteaktige og litt søte smak i hovedrollen.
Ingredienser:
- Jordskokksuppe
- 550 g jordskokk
- olje til pensling
- 1 l kylling kraft eller vann + buljongterning
- 2 dl H- melk eller matfløte
- salt og nykvernet pepper
Garnityr
- 1 dl jordskokk i terninger
- 4 skiver brød i terninger
- olje til pensling
- salt og nykvernet pepper
- finsnittet frisk gressløk
Les også:
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no