Meny

Et kommersielt samarbeid med Crew Media.

Hvordan få forbrukslån

Vurderer du å søke forbrukslån, men er usikker på hvordan skal gå frem? 

Søker du hos flere banker og långivere samtidig, kan du finne det beste tilbudet for deg med kun én søknad. I denne artikkelen forteller vi deg hva et forbrukslån er og hvordan du får det. 

Hva er forbrukslån?

Forbrukslån er et usikret lån du kan få uten å måtte ta sikkerhet i eiendom. Lånet kan brukes til det du ønsker, og du behøver som oftest ikke oppgi noen grunn til banken om hvorfor du behøver lånet. Unntaket er ved refinansieringslån.

Ved refinansiering av gjeld må du oppgi alle opplysninger om gjelden din til banken. Dette er fordi banken betaler ut gjelden med det nye lånet du søker om. 

Det er vanlig å bruke usikrede lån til årsaker som:

 • Uforutsette utgifter
 • Ferieplaner
 • Oppussing
 • Depositum
 • Refinansiering av gammel gjeld
 • Varefinansiering (som for eksempel hvitevarer)

Hvordan får jeg forbrukslån?

 

Alle lånetilbud vurderes individuelt av banken eller långiveren. Du må også oppfylle visse krav for å få innvilget forbrukslånet. Kravene varierer fra bank til bank, og dette er grunnen til at noen opplever å få avslag i en bank og tilbud i en annen. 

 

Typiske krav du må oppfylle er:

 

 • Alder
 • Inntekt
 • Gjeld i forhold til inntekt
 • Ingen betalingsanmerkninger

 Les mer: Billig forbrukslån

Hvor mye kan jeg låne?

Avhengig av banken har som regel mulighet til å låne opptil 500.000 i usikrede lån, så lenge du oppfyller krav som inntekt og gjeld. 

 

Hvor mye du faktisk kan låne avhenger av bankens individuelle vurdering av din låneevne. Lånekravene baseres blant annet på retningslinjer bankene har fått fra Finanstilsynet, i tillegg til bankens egne krav 

 

Det er helt uforpliktende å søke forbrukslån, og vanligvis vil lånet ha en gyldighet på rundt 30 dager.

Hva bør jeg tenke på før jeg søker?

sammenlign lån

Å ta på seg et forbrukslån innebærer et stort økonomisk ansvar. Ettersom lånet gir deg en økonomisk frihet i en kort periode, kan det være lett å glemme at pengene skal tilbakebetales på et senere tidspunkt.  

 

Før du takker ja til et tilbud om forbrukslån bør du vurdere om du har råd til å betjene lånet, og eventuelt hvor mye du faktisk behøver. 

 

Tenk gjennom punkter som: 

 

 • Nominell og effektiv rente
 • Plan for nedbetaling
 • Lånevilkår og betingelser

Hvordan vet jeg om jeg har fått et godt lånetilbud?

Det er i hovedsak punktene vi har listet opp i avsnittet over som avgjør om du har fått et godt lånetilbud. 

 

Selv om du har fått et lånetilbud som passer ønsket lånesum, er det ikke sikkert du har fått den rimeligste renten på markedet. På samme måte kan et lån med lav rente vise seg å ha høye gebyrer som drar den totale månedskostnaden opp. 

Vei derfor totale kostnader opp mot nedbetalingsplan og betalingsevne. Husk på at du som oftest kan tilbakebetale større summer eller hele lånesummen tidligere enn planlagt, helt uten kostnader.

Hvilken rente kan jeg forvente?

sammenlign lån

Renten du får i lånetilbudet blir vurdert individuelt av banken. Det vil si at det er banken selv som bestemmer hvilken grunnrente, eller nominell rente, du får. Denne blir påvirket av de ulike faktorene som inntekt, gjeld, og betalingshistorikk, som vi allerede har vært litt innom. 

 

Du vil også få tilbud om en effektiv rente. 

 

Den effektive renten inkluderer den individuelle renten i tillegg til alle andre kostnader. Dette inkluderer kostnader som oppstartsgebyr, månedsgebyr, fakturagebyr og eventuelle andre gebyrskostnader. 

 

Se derfor etter effektiv rente når du får et lånetilbud, og husk at du alltid må lese teksten med liten skrift. Slik unngår du å betale mer enn du må. 

Hvordan kan jeg sammenligne lån?

Ved å sammenligne lånetilbud kan du finne det tilbudet som passer deg og dine behov best. Den mest effektive måten å gjøre dette på er ved å søke gjennom en finansagent. 

 

Finansagenter tilbyr en sammenligningstjeneste der du som kunde kun behøver å sende inn én søknad. Deretter vil finansagenten videresende denne søknaden til alle sine samarbeidspartnere, som er noen av de beste bankene og långiverne i landet. 

 

Hva er en finansagent?

En finansagent samarbeider med utvalg långivere og banker, som alle ønsker å få akkurat deg som kunde. Ved å søke lån på denne måten får du alle samarbeidspartnerne til å konkurrere om ditt kundeforhold. Bankene vil derfor gi deg det beste tilbudet de har mulighet til å tilby. 

 

Søker du om å få forbrukslån via tjenesten til en av våre samarbeidspartner, får du det beste lånetilbudet blant flere banker og långivere ved å kun fylle ut én søknad. 

 

Ved å benytte deg av en låneformidlingtjeneste kan du finne et tilbud om forbrukslån som passer best for deg.