
Vaffeldagen 25. mars: Deilige oppskrifter på vafler for enhver smak

I Europa markerer vi vaffeldagen 25. mars, en dato som for over 2000 år siden skulle snu livet fullstendig på hodet for en ung jomfru.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Få bakverk har en like kjær plass i den norske folkesjela som nystekte vaffelhjerter komplett med syltetøy og rømme, eller smør og søt brunost. Men hvis du trodde vaffelen var en urnorsk tradisjon så tar du grundig feil, for vaffelen er en mattradisjon som vi har importert fra utlandet.
De aller første til å steke vafler, skal ha vært grekerne som stekte det de kalte for obleios mellom to plater av metall som ble holdt sammen av et håndtak av tre. Denne måten å steke bakst på spredte seg raskt til resten av Europa, og i middelalderen ble de første vaffeljernene med mønster utviklet.
Det var også på denne tiden den fikk sitt navn – vaffel – som betyr vokskake. Navnet referer til mønsteret som man til da forbant med bivoks.
(Saken fortsetter under)

Første norske vaffeloppskrift
Ifølge Tinehandel.no startet ikke vaffelen med den søtlige oppskriften slik vi kjenner den i dag. Opprinnelig ble vafler laget av grove meltyper der honning inngikk som søtning, vel og merke hvis man hadde honning tilgjengelig.
Frem til 1700-tallet var vafler forbeholdt overklassen, men da prisene på sukker begynte å synke og antallet sukkerplantasjer i Karibia økte i antall, fikk vaffelen en ny vår som en mer tilgjengelig godbit. Den første norske vaffeloppskriften skriver seg tilbake til 1700-tallet.
I Norge stammer det eldste kjente vaffeljernet fra 1685, og den norske produksjon av vaffeljern i støpejern begynte i 1880. I 1937 begynte vi også å produsere elektriske vaffeljern, men det var amerikaneren Cornelius Swarthout som først sikret seg patent på vaffeljernet 24. august 1869. Av denne grunn feirer amerikanerne sin vaffeldag 24. august.
Budskapet som endret verdenshistorien
I motsetning til amerikanerne feires Vaffeldagen 25. mars i Europa, og for mange er datoen blitt et symbol på at vinter er i ferd med å bli til vår.
Selve vaffeldagen har sin opprinnelse i middelalderens Sverige der man markerte Vårfrudagen 25. mars – datoen da engelen Gabriel fortalte jomfru Maria at hun skulle føde Guds barn, Jesus, ni måneder senere. Så kan du jo spørre: Hva i all verden har jomfru Maria med vafler å gjøre? Ifølge MatPrat.no skyldes dette rett og slett en språkfeil.
Feiringen av Vaffeldagen kan spores tilbake til år 500 etter Kristus, som en feiring av at hønene begynte å legge egg igjen etter endt vintermørke. Feiringen ble lagt til datoen 25. mars, og historien forteller at gjennom slurvete uttale ble «Vårfrudagen» til «Våffeldagen».
Siden er Vaffeldagen blitt en etablert merkedag i kalenderen og her i Norge vet vi å nyte de hjerteformede, tynne og deilige vaflene. På MatPrat.no finner du et rikholdig utvalg av vaffeloppskrifter, og vi plukket ut tre som er meget enkle å følge frem til vellykket resultat.
Så ta på deg forkledet , varm opp vaffeljernet og gå i gang:
Oppskrift på klassiske vafler

Dette trenger du til 1 porsjon (ca. 10 vafler):
- 4 desiliter hvetemel
- 5 spiseskjeer sukker
- 1 teskje bakepulver
- 1 teskje malt kardemomme
- 4 desiliter melk
- 3 egg
- 100 gram smeltet smør
Slik går du frem:
Begynn med å måle opp og blande det tørre i en bolle . Spe på med litt melk om gangen mens du samtidig rører blandingen godt og grundig med en visp for å unngå klumper i røra.
Når røren er blitt glatt og fin, tilsetter du eggene og smeltet smør før du lar røren få svelle i en halvtime. Dersom røren er for tykk så justerer du med litt vann eller melk.
Bruk en bakepensel til å smøre inn vaffeljernet med litt margarin. Benytt så en øse til å fordele røren utover i det glovarme jernet før du lokker det. Stek vaflene godt og når de er blitt ferdig stekt, legger du de over på en rist. Server gjerne vaflene mens de fremdeles er varme.
Vafler smaker fortreffelig om du serverer dem på fat med stett sammen med hjemmelaget syltetøy og rømme, eller smør og brunost. Noen foretrekker å kunne strø litt sukker over rykende varm og fristende vaffel.
Vel bekomme!
Oppskrift på glutenfrie vafler

Dette trenger du til 1 porsjon:
- 3 egg
- 1 desiliter sukker
- 100 gram smeltet smør
- 2 desiliter soyamelk eller mandelmelk
- 1 teskje bakepulver
- 1 teskje vaniljesukker
- 1 teskje kardemomme
- 2 desiliter maisenna
Slik går du frem:
Ta frem en bolle og bruk en visp til å piske sammen egg og sukker. Når dette er gjort, smelter du smør i en liten kjele. Når smøret er helt smeltet, heller du oppi melk.
Hell smørblandingen over i eggeblandingen og rør så rundt til det er helt blandet. Mål så opp de tørre ingrediensene, ha de i bollen og rør sammen til du har fått en fin og glatt røre. La røren få stå i bollen og svelle i 15 minutter.
Finn frem en bakepensel og smør inn vaffeljernet med litt margarin. Bruk en øse til å fordele røren utover før du lokker lokket på jernet. Når vaflene er blitt ferdig stekt, legges de på en rist og så steker du videre til all røren er oppbrukt.
Glutenfri vafler smaker fortreffelig når de serveres varme, gjerne med hjemmelaget syltetøy og en klatt rømme, eller med en skive brunost eller to oppå et tynt lag med smør. Dersom du ønsker grovere vafler, kan du enkelt tilsette litt glutenfritt havregryn i røren.
Oppskrift på sunne, grove vafler

Når du er lei av de samme brødskivene til frokost hver bidige dag, er disse grove vaflene et sunt og forfriskende alternativ som egner seg minst like godt i matpakka. Og husk: hvis du steker vaflene kvelden i forveien så sparer du godt med tid om morgenen til å fokusere på å våkne opp.
Dette trenger du til 4 porsjoner:
- 1,5 desiliter fullkornshvete
- 1,5 desiliter fin sammalt hvete
- 1 desiliter havregryn
- 0,5 teskje bakepulver
- 3 egg
- 2 spiseskjeer flytende margarin
- 4 desiliter melk
Slik går du frem:
Begynn med å måle opp og blande mel, havregryn og bakepulver i en bolle . Deretter tilsetter du egg, flytende margarin og melk. Bruk en visp til å røre sammen til du får en røre fri for klumper.
Bruk en bakepensel til å smøre inn det varme vaffeljernet med litt margarin. Benytt så en øse til å fordele røren utover i det glovarme jernet. Like før du lukker jernet, kan du for eksempel drysse over litt smaker som du liker godt.
Stek vaflene grundig. Etter hvert som de blir ferdig stekt, legger du dem over på en rist der får kjøle seg ned.
(Saken fortsetter under)
Grove frokostvafler smaker utrolig godt med for eksempel egg. Legg romtempererte egg i en liten kjele og kok dem i fem minutter før du avkjøler dem i kaldt vann i noen minutter. Skrell så eggene, skjær de opp og fordel de utover på vaflene. Legg gjerne litt ruccula under og dryss over litt sort, kvernet pepper. Dermed har du en fristende og deilig matpakke som kollegene dine vil misunne deg.
Oppskrift er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat.no er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.
Anbefalte produkter
Alle produkter nevnt i artikkelen:

Wilfa Hjerterom Dobbelt Vaffeljern Svart
Bakeren og kokken

KitchPro® Vaffeljern med Dyremotiv
Coolstuff

Vaffeljern Aluminium Rund deLuxe
Hyttefeber

Mareld Gryte 1,3 liter
Bakeren og kokken

OXO Good Grips Målebeger 1 liter
Bakeren og kokken

Rosti Mepal Bollesett med Lokk 3 stk.
Bakeren og kokken

Rosti Mepal Bakepensel Silikon
Bakeren og kokken

De Buyer Göma Ballongvisp
Bakeren og kokken

De Buyer Suppeøse, 10 cm
Bakeren og kokken

Vaffel Gryteunderlag
Hyttefeber

Kjølerist Non-stick 40 x 25 cm
Kitchentime

Iittala Kastehelmi Kakefat m/Stett 31cm
Christiania Glasmagasin

Peugeot Paris U'Select Pepperkvern 18 cm Brunbeiset
Bakeren og kokken