
Spotpris eller fastpris: Slik finner du strømavtalen som er riktig for deg

Det er flust av strømleverandører som lokker med fristende tilbud, men spørsmålet er hvilken avtale du skal velge. Her er vår guide til de ulike strømavtalene og hvordan du enkelt bytter til nytt selskap
Artikkelen inneholder annonselenker.
Vi omgir oss med strøm nærmest uansett hvor vi befinner oss, og ikke minst i det private hjem. Og foreløpig har 2021 vært et utfordrende år sett med strømførende øyne, der sommermånedene ga oss unormalt høye strømpriser. Selv om høstværet er mer som normalt, sier strømekspert Tor Reier Lillehold til Nettavisen at en gjennomsnittlig strømkunde må regne med 2000 kroner ekstra i strømregning månedlig utover vinteren.
Det er med andre ord viktig å treffe rett valg når du skal tegne en strømavtale. De fleste nordmenn velger spotpris ettersom den over tid har vist seg som det billigste alternativet, men også de tre andre strømavtalene har sine fordeler.
(Saken fortsetter under)

Dette er spotpris
Spotpris er den avtaleformen som ekspertene vanligvis trekker frem som den gunstigste fordi den på sikt ofte er det rimeligste alternativet. Strømselskap tar her utgangspunkt i markedsprisen til enhver tid, i tillegg legger de på et lite påslag som går til myndighetspålagte elsertifikater, administrasjon og kundeservice.
De siste årene er det spotpris som har vært det rimeligste alternativet. Samtidig er det greit å ha notert seg at strømregningen varierer i takt med svingninger i markedsprisen. Vinterhalvåret vil derfor by på høyere strømpris, men i sommerhalvåret kan man nyte lavere strømpriser.
NorgesEnergi ønsker du skal kjenne deg trygg på at du gjør en god avtale. Dersom du finner en bedre pris hos andre leverandører, matcher de prisen. Les mer her.
Dette er fastpris
Fastpris på strømavtale er et bra valg for deg som ønsker å ha full oversikt over de månedlige utgiftene. Samtidig slipper du å måtte forholde deg til de ulike sesongene med tilhørende svingninger i markedet ettersom fastpris effektivt beskytter mot svingninger i strømprisen du betaler.
Under hele den aktuelle avtaleperioden vil kilowattime-prisen være fast.
Enten du foretrekker skiftende eller forutsigbare strømpriser, er det viktig at du velger riktig strømavtale. Ved å prøve Fjordkrafts egen strømkalkulator, kan du enkelt sammenligne de ulike avtalene og regne deg frem til den beste avtalen for deg og din økonomi.
Dette er innkjøpspris
Innkjøpspris varier fra dag til dag da den følger markedsprisen på kraftbørsen Nord Pool som i sin tur bygger på ulike faktorer som for eksempel værforhold. Hvis du har en privatøkonomi som tåler svingninger i strømregningen fra måned til måned, så kan innkjøpspris være det mest lønnsomme kontra gå for standard variabel pris eller fastpris.
I normale år er strømprisene lavest om sommeren som følge av overskudd av produsert energi, mens om vinteren kommer det høye strømregninger i posten. For de med utsatt privatøkonomi kan dette bli en utfordring, dermed kan variabel pris og fastpris vise seg som tryggere valg.
Agva er et «miljøstrømselskap», hvilket innebærer at de utelukkende kjøper inn strøm fra 100% fornybare kilder. Samtlige strømavtaler kommer med opprinnelsesgaranti inkludert i prisen. Les mer om Agva og bytt strømleverandør her.

Dette er standard variabel pris
Standard variabel pris var tidligere det mest populære alternativet på strømfronten, og den dag i dag er dette en av de vanligste. Variabel pris følger spotprisen og avhenger dermed av hva som utgjør markedsbehovet. Det er verdt å nevne at strømleverandører er forpliktet til å gi deg som kunde informasjon om prisendringer to uker i forkant.
Standard variabel pris har ingen krav om bindingstid, så hvis du ikke ser deg tjent med den så kan du fritt skifte avtale umiddelbart.
Som kunde hos Fjordkraft får du en god strømavtale, kontroll over din bolig med Fjordkraft-appen og du kan nyte godt av prisvinnende kundeservice. Klikk her for å sjekke ut hva Fjordkraft kan tilby av strømavtaler og bestill på 1-2-3.
Slik velger du strømleverandør
På samme måte som det er lett å bytte strømleverandør, kan det også være lett å bli lurt inn i en avtale du vil angre på. Les derfor grundig gjennom alt som står skrevet i avtalen før du inngår den.
Vårt tips er at du sammenlikner de ulike operatørene opp mot hverandre. Bare husk at det kan variere hvem som er den billigste på strømmarkedet akkurat her og nå. Sjekk også ut tilbakemeldinger de ulike leverandørene har fått, et råd som er like viktig når du skal handle fra trygge nettbutikker.
Her har vi satt opp en liste over punkter verdt å følge når du skal vurdere leverandør og avtale:
- Prisen på strøm
- Hvilke påslag som tilbys
- Fastledd
- Hvilke gebyrer som eventuelt er inkludert
Hos NorgesEnergi får du også tilgang til flere gode fordeler og rabatter hos deres samarbeidspartnere. Les mer her.
Slik bytter du strømleverandør
Du kan kostnadsfritt avslutte avtalen du har inngått med strømleverandør når du skulle ønske det, men det forbeholder av hvorvidt avtalen inneholder bindingstid eller ei. Skulle du inngå en avtale der bindingstid er oppgitt, så bær du være obs på såkalte bruddgebyr som du må betale dersom du ønsker å skifte avtale.
Du skal få direkte varsel på e-post eller SMS når kraftleverandøren endrer prisen eller andre vilkår for avtalen. Vær obs på at mange selskaper kun videreformidler denne typen beskjeder på «Min side» eller gjennom egne nyhetsbrev.
På Forbrukerrådets egne sider oppgis det at du har 14 dagers angrerett ved strømkjøp. Denne fristen utvides til et helt år dersom du ikke har fått beskjed om angrerett.
Om du ønsker å gå tilbake til en leverandør du har hatt tidligere eler du vil kjøpe fra et annet, så gir du beskjed til selskapet ditt. Det blir da oppgaven til selskapet ditt å skulle ta seg av selve flyttingen på dine vegne.
Skulle du reagere på strømpris, faktura eller måling, skal du først ta det opp med selskapet. Hvis du ikke kommer frem til en enighet med strømleverandøren, kan du klage saken inn for Elklagenemnda.
Agva er forpliktet til å levere til avtalt pris uansett hvor høyt innkjøpsprisen går i avtaleperioden. Som kunde kan du tre ut av avtalen mot et gebyr på 1000 kroner. Les mer om de ulike strømavtalene her.