Rødt-anklage mot LO:Rødt: – LOs tariffkrav fremmer ulikhet i samfunnet

SER RØDT: Anders Evenstuen mener LO bidrar til større forskjeller og underslår EØS-avtalens rolle når de krever null i generelt tillegg i årets lønnsoppgjør. Foto: Brage Aronsen/Rødt.
SER RØDT: Anders Evenstuen mener LO bidrar til større forskjeller og underslår EØS-avtalens rolle når de krever null i generelt tillegg i årets lønnsoppgjør. Foto: Brage Aronsen/Rødt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens matbaroner og ledere i privat og offentlig sektor har inntektsfest, krever LO nesten ingenting til sine medlemmer. Dermed øker forskjellene i samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er budskapet fra faglig leder i partiet Rødt, Anders Evenstuen.

Evenstuen reagerer i tillegg på at LO også begrunner sine forsiktige lønnskrav med tilstrømningen av lavlønnet arbeidskraft fra EØS-land.

– Historien som LO og NHO er helt enige om å bruke, er at Europa sliter og at leverandørindustrien sliter. Og det gjør at man skal være enige om lave tillegg, sier Evenstuen til ABC Nyheter.

Som kjent krevde LO null i generelt tillegg ved årets lønnsoppgjør. De lavlønte får derimot 3400 kroner året i lavlønnstillegg, en økning som gjelder 20 prosent av LOs medlemmer.

– YS er tøffere, lederne enda tøffere

Evenstuen mener imidlertid at milliardene som tas ut av eierne i dagligvarebransjen, og lønnsfesten for toppledere er eksempler på at det likevel finnes store penger i systemet.

Ifølge Evenstuen ligger lønnsnivået for sjefene i selskaper som Statoil og Yara på 10-24 ganger de ansattes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser også at YS har langt mer offensive krav. De går utenfor ramma LO har gått inn for, påpeker Rødt-politikeren, som til daglig arbeider i en industribedrift i Flå, og er leder for LO Hallingdal og Ringerike.

LOs konkurrerende hovedorganisasjon YS krever blant annet at statsansatte må få større lønnstillegg enn i de såkalte frontfagene i industrien.

– Med dette er LO med på å øke forskjellene, konkluderer Anders Evenstuen.

– De ansatte skal ikke øke kjøpekrafta – men det blir jo ikke lønnsstopp på toppen. Da hoper pengene seg opp i lederlønninger og bonuser, mens vanlige arbeidere tar konsekvensen, sier Evenstuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gerd Kristiansen: – Lederne må føye seg

I sin tale til LO-representantskapet forutsatte imidlertid LO-leder Gerd Kristiansen at lederne må følge opp moderasjonen LO foreskriver for sine medlemmer.

«Så vil jeg igjen minne om at gode ledere går foran med et godt eksempel. Det vil ikke bli forstått eller akseptert, dersom de forsyner seg grådig av den verdiskapningen som alle bidrar til», sa hun der 21. april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da blir det ikke som du sier, lønnsfest i toppen og økte forskjeller, Evenstuen?

– Men er det noen forpliktelse i den uttalelsen fra Gerd Kristiansen, da? Har hun bundet opp NHO til å forplikte seg til at lønnsfesten skal stoppe for lederne? repliserer han.

– Lønnsoppgjøret er et bindende dokument, men jeg kan ikke finne noe som binder opp lederlønningene, legger han til.

– Hva med EØS?

I Klassekampen 13. mars peker LO-økonom Stein Reegård på tre utfordringer for lønnsoppgjøret. Ifølge ham blir ingen av dem løst:

  • Fallende oljepriser, med lavere investeringer i sektoren som følge.
  • Den internasjonale lavkonjunkturen, særlig i euroområdet.
  • Den omfattende innvandringen av lavlønnet arbeidskraft. Hele jobbveksten siden 2008 har gått til utenlandsk arbeidskraft. I 2013 og 2014 gikk 52.000 av 65.000 nye jobber til utenlandsk arbeidskraft.

Anders Evenstuen er enig i problembeskrivelsen, men reagerer på at LO på den ene siden innser at EØS har medført omfattende dumping av arbeidslivets vilkår og press mot bunnen, uten å ta et oppgjør med EØS-avtalen.

Fra 2001-2005 utgjorde innvandringen 1/4 prosent av befolkningen årlig. I perioden 2006-2010 hadde dette tallet tredoblet seg, til 3/4 prosent per år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2011-2012 utgjorde innvandringen nær 1 prosent av befolkningen, skriver LO-økonomene i et samfunnsnotat.

Les også: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elefanten i rommet: EØS-avtalen

– LO-ledelsen er tilhengere av EØS-avtalen. Da blir det spesielt å trekke inn EØS som begrunnelse for nullvekst i lønn, mener Evenstuen.

– Hvordan i alle dager kan de bare lukke øynene for at EØS har skapt et areidsmarked som nå brukes om begrunnelse for å gi null i årets oppgjør? spør han.

En framtredende LO-tillitsvalgt som nå har blitt rådgiver for Ap-leder Jonas Støre, Jonas Bals, framholder at det ikke EØS, men dagens regjering som er problemet.

– Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) setter turbo på utviklinga. Han får enda flere til å gå i midlertidige stillinger. Han øker tempoet. Men lønnsdumpingen og vikarbyråene som innfører løsarbeidersystemet, som vi fikk inn med EØS, har levd fint med Ap, SV og Sp i regjering i åtte år også, sier Anders Evenstuen til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her får vi en konsekvens av EØS. Bransjer sliter, så får vi i den ryddige delen av arbeidslivet betale. Men verken LO eller NHO vil snakke om det, sier Rødts faglige leder.

Les: Dette forutsatte LO for å si ja til EØS-avtalen

Les: LO-kongressen vedtok å gi norsk arbeidslivslov forrang ved konflikt med EØS

EU slår imidlertid fast at LO-kongressens vedtak er i strid med det Norge har signert på i EØS-avtalen: Ved enhver strid mellom norsk og EU-lov, skal EUs lover ha forrang.