Socialdemokraterna sier ja til svensk Nato-medlemskap

Sveriges statsminister Magdalena Andersson og resten av Socialdemokraterna sier ja til å bli med i Nato. Foto: AP / Michal Dyjuk / NTB
Sveriges statsminister Magdalena Andersson og resten av Socialdemokraterna sier ja til å bli med i Nato. Foto: AP / Michal Dyjuk / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske regjeringspartiet Socialdemokraterna sier ja til å søke om medlemskap i Nato. Det ble klart etter et møte i partiet søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet opplyser om standpunktet i en pressemelding.

– Socialdemokraternas partistyre har på sitt møte søndag vedtatt at partiet skal jobbe for at Sverige skal søke om medlemskap i Nato, heter det.

– Socialdemokraterna vil dermed arbeide for at Sverige, dersom søknaden godkjennes av Nato, uttrykker ensidige forbehold mot utplassering av atomvåpen og permanente baser på svensk territorium, skriver partiet.

Den formelle avgjørelsen om en svensk Nato-søknad ventes å bli tatt mandag i et ekstraordinært møte i den svenske regjeringen.

Finland har allerede besluttet å si ja til Nato.

Flere Nato-land, deriblant Norge, Danmark, Island og USA, har sagt at de vil sørge for en rask behandling av søknadene. Tyrkia har varslet at de er imot medlemskap for Finland og Sverige.

De nordiske Nato-landene, Norge, Danmark og Island, jobber med en felles erklæring som understøtter Sveriges og Finlands sikkerhet i perioden fra de søker om medlemskap til de formelt innlemmes i alliansen.