Høyre-topper uenige om Frp-kritikk

Siv Jensens etterfølger Jan Tore Sanner (H) liker ikke at programkomiteen i hans eget parti bruker Jensen som skyteskive.
Siv Jensens etterfølger Jan Tore Sanner (H) liker ikke at programkomiteen i hans eget parti bruker Jensen som skyteskive. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Jan Tore Sanner reagerer på at Høyre-kolleger gir hans forgjenger Siv Jensen (Frp) skylden for «smålige og bedriftsfiendtlige byråkratiforslag».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker en storstilt forenklingsreform for bedriftene. Vi vil fjerne unødvendige reguleringer som hemmer opprettelsen av nye jobber, sier Høyres Linda Hofstad Helleland, som leder programarbeidet i partiet.

– Reglene må være enkle, effektive, forutsigbare og konkurransedyktige målt mot andre land. Slik er det ikke i dag, mener den nyslåtte distrikts- og digitaliseringsministeren.

Hun trekker fram at bedriftene selv nå skal rapportere til skattemyndighetene om ansattes opptjening og bruk av bonuspoeng på flyreiser.

– Dette er et smålig, bedriftsfiendtlig byråkratiforslag som Frp i regjering fikk tredd ned over hodet på næringslivet, sier Helleland til NTB.

«Helt urimelig»

Men Siv Jensens etterfølger Jan Tore Sanner (H) liker ikke at programkomiteen i hans eget parti bruker Jensen som skyteskive.

– Det er en samlet regjering som står bak skatte- og avgiftsopplegget for 2020. Det er derfor helt urimelig å peke på Frp og Siv Jensen som ansvarlig for dagens opplegg, også når det gjelder rapportering og skattlegging for næringslivet, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår at Høyres programkomité ønsker en forenklingsreform, men her ble historiefortellingen feil. Høyre ønsker forenkling for næringslivet, og vi vil fortsette vårt arbeid for en enklere hverdag for folk og bedrifter som skaper arbeidsplasser i by og bygd.

Siv Jensen, som nå er Frps parlamentariske leder på Stortinget, sier følgende til NTB om forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hilser det velkommen dersom den sittende regjeringen ønsker å reversere noe av dette som oppleves unødvendig byråkratiserende.

Forenklingspanel

Næringslivet har vært sterkt kritisk til de nye reglene for såkalte naturalytelser, som ble innført på Jensens vakt. Reglene krever at ytelser som personalrabatter, fribilletter, årskort, medlemskap, bonuspoeng og gratisvarer blir rapportert til skattemyndighetene av arbeidsgiverne.

Høyres programkomité vil derfor i neste stortingsperiode etablere et forenklingspanel etter dansk modell. Hensikten er at bedrifter, enkeltpersoner og organisasjoner skal kunne sende inn forslag til regler, rapporteringskrav og reguleringer de mener bør fjernes eller endres. Forslagene vurderes så av panelet, som er sammensatt av partene i arbeidslivet og representanter fra små og mellomstore bedrifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nestleder Henrik Asheim i Høyres programkomité mener systemet for skatt på bonuspoeng er for byråkratisk. Nå tar han til orde for å endre ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nestleder Henrik Asheim i Høyres programkomité mener systemet for skatt på bonuspoeng er for byråkratisk. Nå tar han til orde for å endre ordningen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Bevisbyrden ligger på regjeringen, som enten må følge opp saken eller begrunne hvorfor de avslår å gjøre noe med den, sier programkomiteens nestleder Henrik Asheim (H) til NTB. Han har selv i vel en måned vært forsknings- og høyere utdanningsminister i regjeringen.

– En sak et slikt utvalg fort vil få på bordet, er ideen om skatt på naturalytelser, sier han.

Lærlinger

Asheim viser til at systemet for bonuspoeng er for byråkratisk, blant annet fordi en bedrift må rapportere om tidligere ansatte. Og hva er bonuspoengene egentlig verdt?

– Dette er et veldig godt eksempel på at noe som er logisk på et skrivebord i et departement, fungerer dårlig ute i næringslivet, sier Asheim.

Han trekker fram rapporteringskrav for bedrifter som tar inn lærlinger som et annet eksempel.

– En bedrift som gjør det, får nye tilsyn og rapporteringskrav, fordi det er snakk om en elev og ikke en ansatt, sier Asheim.

Han mener det er en fare for at Høyre etter å ha styrt landet i over seks år blir tilbakelent og vil forsvare alt regjeringen har gjort.